Malaysia Dateline

Jho Low masih gagal didakwa pihak berkuasa Malaysia berhubung skandal 1MDB.

Teruk dikecam, Pas pertahan idea campur tangan asing

Menurut beliau, umum telah mengetahui individu-individu tertentu yang telah membuat aduan kepada pihak berkuasa di Paris, Switzerland dan Amerika Syarikat berhubung isu 1MDB.

“Soalnya, apa motif mereka buat aduan di US (Amerika Syarikat) mengenai isu 1MDB? Kenapa singkat akal mereka, lapor hal negara kita kepada Amerika yang berlagak polis dunia itu? Kita tahu ada pihak yang sengaja jemput US campur tangan isu dalam negara kita.

“Ini maksud Tuan Guru Haji Abdul Hadi mengenai isu campur tangan asing. Apapun salah laku dalam negara, kita selesaikan perhitungannya dalam negara kita. Rakyat boleh guna kuasa undi dalam pilihan raya untuk tukar kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan ringkas.

Beliau juga memberikan perumpamaan “jangan undang beruang untuk tampar nyamuk di muka kancil” bagi merujuk tindakan ‘mengundang campur tangan asing’ itu.

Sebelum ini pelbagai pihak mengkritik Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana mendakwa skandal kewangan seperti 1MDB, harus diselesaikan tanpa bantuan pihak asing.

Menurut mereka, kesalahan yang didakwa DoJ dilakukan individu terbabit di Amerika Syarikat dan negara itu berhak bertindak terhadap pelaku.

Abdul Hadi dalam surat terbuka yang diterbitkan laman rasmi Pas 22 Jun lalu mendakwa skandal kewangan seperti BMF, Perwaja Steel, Tabung Haji dan 1MDB perlu ‘diselesaikan secara dalaman’ berbanding menjemput bantuan asing.

Mengulas kenyataan Abdul Hadi itu, bekas presiden Majlis Peguam Ambiga Sreenevasan berkata, sehingga kini tiada sebarang tindakan undang-undang diambil pihak berkuasa Malaysia terhadap skandal 1MDB manakala agensi penguatkuasaan tempatan melengah-lengahkan siasatan terhadap 1MDB.

Sedangkan katanya, DoJ telah mengajukan tiga saman sivil untuk merampas aset yang dibeli dengan dana berjumlah US$4.5 bilion (RM19.4 bilion) yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB.

“Sudah tentu, ramai yang gembira kerana ada sesuatu sedang dilakukan di luar negara tentang ibu semua skandal ini kerana penguatkuasa undang-undang di Malaysia tidak melihat sebarang kesalahan walaupun terdapat bukti besar yang berlawanan,” kata Ambiga, yang juga presiden Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Manusia (Hakam).

Beliau menyifatkan surat terbuka Hadi sebagai mencerminkan “salah faham” tentang ciri tanpa sempadan aktiviti jenayah yang berkaitan dengan 1MDB.

“Ia tidak terhad kepada Malaysia. Ia bersifat antarabangsa. Dan setiap kerajaan luar, bagi setiap jenayah yang dilakukan di sana, ia mempunyai hak untuk mengambil tindakan. Kita tidak boleh menghentikannya,” kata Ambiga.

Menurut beliau, adalah tidak wajar bagi sesiapa pun untuk mengganggu sistem perundangan Amerika Syarikat dan memberitahu mereka apa yang tidak atau boleh dilakukan.

Di masa yang sama, katanya mencadangkan isu 1MDB ditangani secara domestik adalah sia-sia kerana peguam negara sendiri meminta polis untuk menyiasat lebih lanjut.

Hadi dalam surat terbukanya mahu pihak berkuasa mengendalikan skandal kewangan itu dengan “sebodoh-bodoh dan sezalim-zalim dalaman kita, biar kita yang tanggung sendiri”.

Pakar ekonomi Ramon Navaratnam yang mengetuai pemikir Pusat Pengajian Dasar Awam, berkata Hadi “sangat defensif dengan status quo”.

“Kita tidak boleh menjadi ‘myopic’ (tidak berpandangan jauh) dan hidup sendiri,” kata bekas pengerusi Transparency International itu.

“Kita perlu berfikiran terbuka dan berpandangan jauh. Kita perlu mengalu-alukan kritikan membina,” kata Ramon.

DoJ meneruskan tindakan undang-undang pada 15 Jun untuk merampas aset US$540 juta yang dipercayai dibeli dengan wang dicuri daripada 1MDB kerana jenayah itu dilakukan di Amerika Syarikat (AS).

DoJ turut memfailkan saman merampas harta di London yang didakwa dibeli dengan dana 1MDB.

Saman terkini adalah paling penting sejak Julai lalu apabila pihak berkuasa AS pertama kali mengisytiharkan rakyat Malaysia ditipu dalam skala besar berkaitan dengan 1MDB.

DoJ sedang berusaha menyita harta milik jutawan kontroversi warga Malaysia, Low Taek Jho atau Jho Low (gambar) yang merangkumi kapal layar mewah bernama Equanimity bernilai AS$165 juta, karya seni, barang kemas dan hartanah di New York serta Los Angeles.

“Hadi perlu sedar Jho Low dan rakan-rakannya dituduh mengambil dana berkaitan IMDB dan membersihkannya di seluruh dunia,” kata Cynthia Gabriel, pengarah Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4).

“Jadi, negara di mana wang itu dibelanjakan  disiasat, seperti hak mereka sendiri,” kata Cynthia, yang baru-baru ini menerima Anugerah Demokrasi 2017 oleh National Endowment for Democracy yang berpangkalan di AS.

Ironinya, Cynthia berkata gesaan Hadi dapat dilihat sebagai usaha agar Pejabat Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka semula kes itu, berdasarkan fakta baru daripada pemfailan saman AS baru-baru ini.

“Hadi kedengaran seperti seorang menteri Umno,” kata Azmi Sharom, profesor undang-undang di Universiti Malaya.

“Ini adalah bahasa emosi yang biasa digunakan untuk melindungi hakikat dana IMDB digunakan di AS, bercanggah dengan undang-undang mereka dengan tindakan DoJ,” katanya.

Surat terbuka Hadi juga boleh menjadi percubaan untuk memperjuangkan dasar luar bandar Pas.

“Adakah orang Melayu begitu terpempan apabila anda menyebut Islam dan penjajahan sehingga mereka tidak dapat melihat dengan jelas? Hadi fikir begitu!”

Pada 15 Jun, pemangku Peguam Negara AS Kenneth Blanco berkata: “Kami tidak akan membenarkan AS menjadi tempat di mana individu yang korup boleh mengharapkan untuk menyembunyikan aset dan membelanjakan wang yang banyak yang sepatutnya digunakan untuk faedah rakyat negara lain.”

Sama ada 1MDB atau “Malaysian Official 1” (MO1), yang dipercayai oleh DoJ menjadi penerima dana kira-kira US$1 bilion, dinamakan sebagai defendan dalam saman jenayah AS.

MO1 sebelum ini dikenal pasti sebagai Perdana Menteri Najib Razak oleh menteri Abdul Rahman Dahlan.

Peguam Negara Malaysia, Mohamed Apandi Ali membersihkan Najib dari sebarang kesalahan.