Malaysia Dateline

TH larang jemaah umrah lawat ladang unta

Lembaga Tabung Haji (TH) melarang umat Islam negara ini yang mengerjakan haji dan umrah daripada melawatladang unta berikutan kes jangkitan Sindrom Pernafasan Timur Tengah-Virus Korona (MERS-Cov) yang dilaporkan baru-baru ini.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Datuk Seri Johan Abdullah berkata larangan lawatan ke ladang unta telah dikeluarkan sejak Julai 2015 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan larangan itu masih kekal kepada semua Jemaah Haji Malaysia, selagi virus tersebut masih tidak dapat dikawal sepenuhnya.

Beliau berkata TH dan KKM sentiasa bekerjasama dalam mempertingkatkan kesedaran dan kefahaman berkaitan MERS-CoV kepada bakal jemaah haji serta langkah pencegahan semasa kursus haji diadakan di seluruh negara.

TH juga telah memastikan tiada program ziarah ke ladang unta di Tanah Suci sejak larangan tersebut dikeluarkan, katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Johan berkata TH juga menyeru supaya para jemaah haji dan umrah serta syarikat umrah persendirian untuk mematuhi larangan untuk tidak melawat ke ladang unta bagi mengelakkan mereka dijangkiti wabak MERS-Cov.