Malaysia Dateline

THM kini cecah RM43juta setelah seminggu menerima sumbangan rakyat

Hari ini genap seminggu Tabung Harapan Malaysia (THM) dilancarkan sejumlah RM43,162,922,76 telah berjaya dikumpulkan oleh individu dan syarikat korparat di negara ini.

Jumlah yang terkumpul itu setakat jam 3.00 petang hari ini.

THM mula diumumkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada 30 Mei 2017 itu selepas mesyuarat kabinet kedua Pakatan Harapan (PH).

Hari sama Menteri Kewangan mengumumkan no akaun Maybank kepada Tabung Harapan Malaysia.

Tidak sampai tempoh 24 jam Lim Guan Eng mengumumkan kutipan mencecah RM7,075,508.709 yang mana beliau turut memaklumkan bahawa sumbangan kepada tabung berkenaan dikecualikan cukai.

Jumlah kutipan THM terus meningkat pada 1 Jun apabila mencecah RM18,608,925.36 jumlah itu merupakan peningkatan sebanyak 163% ketika akaun itu dibuka pada 30 Mei.

Dalam pada itu ada juga pihak tidak bertangungjawab yang cuba memalsukan akaun sebenar THM untuk mengelirukan orang ramai. Kementerian Kewangan telah membubat laporan polis mengenai penipuan no akaun THM palsu itu.

Orang ramai boleh melawat laman sesawang Kementerian Kewangan di www.treasury.gov.my, di Facebook (Kementerian Kewangan Malaysia), Instagram (MOF_malaysia) dan Twitter (MOFmalaysia).