Tiada diskriminasi LGBT di tempat kerja, kata Menteri Agama

Tiada diskriminasi LGBT di tempat kerja, kata Menteri Agama

Menteri (Agama ) Jabatana Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menegaskan golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) tidak wajar di diskriminasi di bidang pekerjaan berdasarkan orientasi seksual mereka.

Kenyataannya menyusul kegelisahan dari masyarakat atas peletakan jawatan Numan Afifi, yang merupakan pembantu sementara kepada Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Abdul Rahman.

“Katanya, mana-mana warganegara tidak boleh didiskriminasi dari segi tempat kerja mereka. Keadilan tidak boleh dilucutkan katanya,” kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.

Tetapi Mujahid juga mengatakan tidak ada bukti untuk menunjukkan Numan, seorang aktivis LGBT, terpaksa meletak jawatan dari kedudukannya kerana kepentingan peribadi seperti yang didakwa oleh penyokongnya.

“Jika ada tekanan, dia perlu membuktikan bahawa dia sedang ditekan,” kata Mujahid.

Numan meletak jawatan sebagai pembantu Syed Saddiq selepas dikritik banyak oleh kumpulan Islam.

“Berkenaan dengan orientasi seksual, jika individu itu menjauhkan diri tanpa mencabar sistem maka itu bukan masalah.

“Tetapi jika dia menyatakan secara terbuka dan berasa bangga mengenainya maka itu bermasalah dengan nilai-nilai dalam masyarakat kita,” katanya.

Beliau berkata pada dasarnya tidak akan ada masalah dengan mana-mana orang dari kumpulan minoriti seksual selagi mereka tidak “mempromosikan” budaya mereka di khalayak.

6.3
OVERALL SCORE
: 8.0
3 user votes x 5.7