Malaysia Dateline

Tiada kompromi dalam politik?

Artikel ‘Tiada kompromi soal prinsip dan integriti’ adalah dirujuk.

Semua orang tahu bahawasanya ‘ahli-ahli politik’ gemar memutar belitkan kenyataan dan merupakan ‘peniup seruling’.

Kita memerlukan pemimpin yang bukan sahaja berwibawa tetapi juga boleh dipercayai, maka kredibiliti adalah asas kepimpinan.

Kita perlu mempertingkatkan kebertanggungjawaban dan ketelusan awam ketahap yang lebih tinggi.

Ini bukanlah isu perdebatan ‘warung’ atau kios kopi. Ini adalah keadaan dan cara dimana hampir kesemua generasi sebelum dan sekarang mempelajari di sekolah.

Ia bukan hanya mengenai politik, tetapi dalam segala hal yang melibatkan interaksi manusia, termasuk pendidikan, perniagaan, urusan antarabangsa dan juga perkahwinan.

Tiada siapa yang mendapat segala apa yang mereka mahu. Setengah penyelesaian adalah lebih baik daripada tiada penyelesaian sama sekali.

Untuk pelajar sekolah, memperolehi keputusan lulus adalah lebih baik daripada kegagalan.

Mereka yang memegang jawatan kebanyakannya adalah degil dan tegar, dalam kebanyakan hal, apa yang betul atau kebenaran akan sering membahayakan dan kelihatan tidak baik daripada yang baik.

Kadang-kadang ada yang mengatakan bahawa perjanjian yang tidak baik adalah lebih buruk daripada tidak membuat perjanjian, tetapi bukanlah selalunya benar..

Salah satu daripada banyak perkara hebat tentang Malaysia, negara kita adalah politiknya sentiasa menjadi pragmatisme rakyatnya, dan terutama terhadap wakil rakyatnya yang dipilih.

Selalunya dilihat bahawa, apa-apa dalam batas-batas rangka moral dan etika, boleh dikompromikan supaya ia berfungsi untuk ‘mereka’.

Amalan lebih baik daripada teori dan dengan itu muncul istilah falsafah yang dipanggil pragmatisme.

Bagi seseorang yang telah mempelajari ilmu undang-undang, etika kehakiman telah menyebut tentang apa yang patut, betul atau salah.

Untuk membolehkan berkompromi, kita hendaklah membolehkan istilah baru dan penyemakan dijalankan semula bagi memastikan apa yang boleh dilakukan atau tidak.

Sekiranya istilah etika dan emosi adalah terlalu rumit dan terlalu mentah untuk membolehkan tawaran hebat dicapai sekaligus, maka kita perlu melakukannya satu langkah pada satu masa.

Rakyat biasa seperti saya tentunya gembira melihat mereka yang berbeza pendapat dan latar belakang datang bersama untuk mencapai persetujuan, walaupun yang tidak sempurna.

Dalam mengundi atau menentukan mengenai sebarang isu, terutama yang penting sebagai penalaran dan tanggungjawab etika adalah suatu petanda yang baik, bukan petunjuk kelemahan atau kurangnya keyakinan.

Kita memerlukan pemimpin dalam kerajaan, perniagaan dan kesatuan untuk bersedia melakukan sesuatu kompromi untuk menyelesaikan sesuatu dan meneruskan cabaran berikutnya.

Rakyat Malaysia mempunyai ramai orang hebat dan pakar, intelektual untuk merekabentuk dan melaksanakan penyelesaian kerjasama kreatif terutamanya seperti Majlis Profesor Kebangsaan Malaysia atau pemegang PhD

Seperti yang telah disebutkan oleh beberapa orang, untuk menjadi seorang ahli politik atau bahkan pada peringkat menteri, ahli parlimen tidak perlu mempunyai ijazah, sarjana atau PhD sama ada dari universiti tempatan atau luar negara.

Ia tidak dinyatakan dalam syarat menjadi calon ahli Parlimen atau ahli Dewan Undangan Negeri.

Dalam syarat menjadi calon ahli wakil rakyat yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya juga tidak menyatakan bahawa kelayakan akademik atau ijazah adalah keperluan atau kemestian.

Sesiapa sahaja boleh menjadi wakil rakyat selepas bertanding dengan memenangi pilihan raya PRK atau PRU.

Atau dilantik sebagai ahli Dewan Negara dan memegang kedudukan ‘senator’.

Sebaik sahaja anda memilikinya, pejabat wakil rakyat ada di sana untuk anda, dan jika dipilih, kemungkinan jawatan Menteri atau Timbalan Menteri adalah kerusi anda.

Ini tidak bermakna bahawa anda perlu menyerahkan sabitan peribadi anda dan menyerahkan proses membuat keputusan ke penyebut biasa yang paling rendah.

Ini juga tidak bermakna semua orang akan tidak berpuas hati kerana mereka hanya mendapat separuh penyelesaian.

Tetapi ia bermakna bahawa para pemimpin yang berkesan perlu memelihara minda terbuka dan dapat mengenal pasti kebaikan yang lebih baik dan yang kurang daripada dua penyelesaian yang buruk, dan kemudian membuat pilihan tepat pada masanya, dengan niat baik, dengan kemampuan terbaik mereka.

Penyelesaian melalui rundingan pastinya selalu disukai oleh pihak unilateral.

Demokrasi adalah proses yang berantakan. Tetapi ia adalah yang terbaik.

Mari kita menjadikannya kepada sesuatu yang lebih baik dan tunjukkan keabsahan dan seni kompromi.

—————————————-

Azizi Ahmad adalah seorang bekas pendidik.