Malaysia Dateline

Tiada sebab polis buka semula kes kematian Altantuya, kata KPN

Bukit Aman tidak membuka semula kes pembunuhan Altantuya Shariibuu kerana tiada alasan untuk berbuat demikian, kata Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

Ketua Polis Negara berkata setakat ini polis belum ada laporan yang baharu mengenai perkara itu.

“Kami tidak menemui sebarang alasan untuk membuka semula siasatan,” katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman hari ini.

Model Mongolia, Altantuya, 28, dipercayai telah ditembak mati sebelum mayatnya dletupkan di hutan sekunder berhampiran Subang di Puncak Alam, Shah Alam pada tahun 2006.

Tan Sri Mohd Fuzi Harun

Dua bekas anggota polis, Sirul Azhar Umar dan Azilah Hadri, telah disabitkan membunuh pada 2009 dan dihukum mati, walaupun Mahkamah Rayuan membatalkannya pada tahun 2013.

Mengenai rayuan pihak pendakwaan, Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman mati mereka tetapi pada masa itu Sirul telah melarikan diri ke Australia.

Bekas penganalisis politik, Abdul Razak Baginda, yang didakwa bersama mereka, dibebaskan pada 31 Oktober 2008, selepas mahkamah mendapati tiada bukti konkrit terhadapnya.

Baru-baru ini, apabila Pakatan Harapan mengambil alih Kerajaan Persekutuan selepas GE14, penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan Sirul dibawa balik ke Malaysia untuk perbicaraan yang baharu.

Sirul berkata beliau sanggup mendedahkan apa yang berlaku dalam kes itu jika dia diberi pengampunan penuh untuk kembali ke Malaysia.

Selepas kemenangan pilihan raya Pakatan Rakyat, Presiden Mongolia, Khaltmaagiin Battulga menulis sepucuk surat yang mendesak Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk membuktikan keadilan.

“Sebagai Presiden Mongolia, saya memberi perhatian khusus kepada jenayah berat yang dilakukan di Malaysia pada 18 Oktober 2006 – pembunuhan Cik Shariibuu Altantuya, seorang menteri kebangsaan dan ibu kepada dua anak,” kata Battulga dalam satu surat kepada Dr Mahathir.