Malaysia Dateline

Tiada tempat untuk transgender dalam pasukan tentera AS

 

Itu mesej tegas dan jelas Presiden Donald Trump melalui siri Tweet beliau semalam yang menolak golongan transgender berkhidmat dalam pasukan keselamatan negara itu lapor Agensi berita asing.

“Selepas mendapat nasihat daripada jeneral-jeneral saya dan pakar ketenteraan, saya nyatakan bahawa kerajaan AS tidak akan menerima atau membenarkan mana-mana individu transgender berkhidmat dalam apa juga kapasiti dalam tentera AS.

“Tentera kami mesti fokus kepada kemenangan yang tegas dan luar biasa, kita tidak boleh dibebani dengan kos perubatan yang besar dan gangguan mak nyah dalam tentera,” katanya dalam Twitter peribadinya semalam.

Semasa tahun terakhir pemerintahan Barack Obama di bawah Setiausaha Pertahanan Ash Carter menetapkan polisi membenarkan golongan berkenaan berkhidmat secara terbuka dalam tentera sekaligus menamatkan pengharaman sebelumnya.

Bagaimanapun Carter memberi tempoh setahun bagi tentera melaksanakan dasar itu.

Sementara itu Pentagon menyatakan bahawa pihak tentera akan bekerjasama rapat dengan White House dalam pelaksanaan sebarang dasar.

“Tanya White House,” kata jurucakap Pentagon Kapten Jeff Davis.

New York Time pula melaporkan Trump membuat pengisytiharan mengejutkan di Twitternya itu, dengan mengatakan bahawa pasukan Amerika tidak mampu membayar “kos perubatan yang besar dan gangguan” dikalangan transgender yang berkhidmat.

Sedangkan tindakan Trumph itu didakwa tergesa-gesa kerana Rumah Putih tidak dapat menjawab pertanyaan asas tentang bagaimana ia akan dilaksanakan, termasuk apa yang akan berlaku kepada golongan transgender secara terbuka yang kini sedang berkhidmat dengan aktif. Daripada lapan pegawai pertahanan yang ditemuramah, tidak ada yang dapat menjelaskan dakwaan Trump itu.