Malaysia Dateline

Hamzah Abdullah Amanah

Tiada toleransi untuk pelaku korupsi, kata Amanah Sabah

“Tiada toleransi untuk pelaku korupsi”, demikian kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah)  Negeri Sabah, Hamzah Abdullah ketika diminta mengulas mengenai kes penyelewengan wang RM50 juta oleh Pengarah serta Timbalan Jabatan Air Negeri Sabah.

Hamzah menyatakan rasa terkejut dengan pendedahan yang dibuat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam. Menurut Hamzah, dalam sejarah penubuhan SPRM, ini adalah angka rampasan wang tertinggi setakat ini.

“Selama lebih 40 tahun SPRM ditubuhkan di Malaysia, RM 112 Juta ini adalah yang paling tertinggi pernah ‘ditangkap’ oleh SPRM. Dan lebih memalukan, ia melibatkan penjawat awam dan berlaku di Sabah,” katanya.

Pada Selasa, SPRM merampas RM112 juta wang tunai dan wang yang disimpan di dalam bank susulan penahanan dua pegawai kanan Jabatan Air Negeri Sabah kerana disyaki menyalahgunakan kuasa. Jumlah tersebut merangkumi RM52 juta wang tunai dan RM60 juta lagi dalam akaun bank yang telah dibekukan.

Menurut Timbalan Ketua Pesuruhajaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki, barang kemas, kenderaan mewah dan beg tangan turut dirampas pada hari ini.

“Selain wang tunai, turut disita sembilan kenderaan mewah, 94 beg tangan mewah, barang kemas dan jam mewah,” katanya.

Selain itu, Amanah Sabah juga turut menggesa agar agensi-agensi kerajaan yang lain turut dibersihkan daripada jenayah rasuah.

“Kesan jenayah rasuah kepada masyarakat sangat besar. Hanya disebabkan seorang dua penjawat awam yang melakukan jenayah rasuah, ribuan rakyat menderita. Maka, kami mendesak SPRM turut membersihkan agensi-agensi kerajaan yang lain daripada jenayah rasuah. Sebagai contoh 1MDB yang sehingga kini menjadi tanda tanya kepada rakyat Malaysia”, ujarnya.

Tambahnya lagi, penyelewangan dana rakyat seumpama ini menjadi antara penyebab kepada berlakunya pelbagai masalah air di negeri Sabah sejak sekian lama.

“Kita sedar dengan pelbagai masalah air yang berlaku di Sabah. Masalah paip, saliran, bekalan air tidak mencukupi dan pelbagai masalah lagi sangat membebankan rakyat. Masalah ini telah lama berlaku dan kita benar-benar kecewa dengan penyelewangan wang rakyat ini yang akhirnya memberikan kesan negatif kepada rakyat Sabah”, katanya.

“Tiada toleransi untuk pelaku korupsi. Sebelum kes ini didedahkan, isu keselamatan perairan Sabah juga dikaitkan dengan pemberian suapan kepada penjawat awam”, katanya semasa merujuk kepada satu klip video penyamaran wartawan sebagai Tenaga Kerja Indonesia (TKI) oleh Transmedia Indonesia baru-baru ini.