Malaysia Dateline

Tidak ada elemen meremehkan Islam dalam filem ‘Polis Evo 2’

Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM) berkata filem ‘Polis Evo 2’ mematuhi garis panduan penayangan yang ditetapkan oleh lembaga itu.

“Lembaga telah menonton keseluruhan filem dan memutuskan untuk meluluskannya dengan klasifikasi P13,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

LPFM itu bertindak balas terhadap kritikan bahawa filem itu memberikan imej Islam yang buruk

“Filem ini menggambarkan kisah dua pegawai polis yang menjejaki dalang sindiket dadah di sebuah pulau.

“Dalam operasi itu, mereka terperangkap di tengah-tengah serangan oleh kumpulan pengganas yang menawan penduduk pulau itu dan menggunakannya sebagai tawanan,” kata lembaga itu.

Secara keseluruhan, filem itu menceritakan kisah usaha polis untuk memerangi jenayah dan menyelamat orang awam, yang menjadi mangsa serangan pengganas.

Pada 10 November lepas Ahli Jawatankuasa Pusat Pas Dr Riduan Md Nor menggesa rakyat Malaysia memboikot filem Polis Evo 2 yang kini ditayangkan di pawagam.

Riduan dipetik berkata filem itu memaparkan Islam sebagai agama pengganas bukanlah perkara baru di luar negara, tetapi beliau mempersoalkan mengapa filem tempatan juga perlu mengikut jejak langkah sama.

Beliau mendakwa filem itu cuba memberi imej buruk kepada Islam dan tindakan boikot itu boleh memberi pengajaran kepada mereka yang terlibat dalam filem itu.