Malaysia Dateline

Pakatan Harapan

Tidak bersendiri, Pakatan Harapan saling melengkapi

Mohamad Sabu

Presiden Amanah, Mohamad Sabu menyifatkan gabungan empat parti dalam Pakatan Harapan sebagai saling melengkapi dan meyakinkan rakyat untuk menggantikan Umno-BN di Putrajaya.

Menurutnya, kesepakatan Amanah, PKR, DAP dan Bersatu penting kerana pengalaman pilihan raya lalu membuktikan sikap bersendirian tidak diterima dalam masyarakat majmuk di negara ini.

“Sekarang empat parti masing-masing ada kelebihan. Gabungan empat parti ini saling menampung kekurangan yang ada dalam mana-mana parti. Rakyat melihat inilah alternatif untuk mengambil alih pentadbiran Malaysia.

“Mana-mana parti politik tidak boleh bersendirian kerana keadaan majmuk masyarakat di negara ini. Kuat macam mana Umno pun, dia kena bersama dengan parti-parti lain (membentuk komponen BN),” tegasnya dalam Pidato Pakatan Harapan ‘Negara Ini Kita Bina Bersama’ di Gombak kelmarin.

Tanpa menyebut secara langsung nama Pas, beliau yang mesra dikenali sebagai Mat Sabu menganggap ‘parti yang bersendirian’ itu tidak perlu dipedulikan lagi memandangkan banyak usaha sebelum ini mengajak parti tersebut untuk bersama-sama melawan Umno-BN tidak berhasil.

“Kita gembira bila ramai kawan. Ada parti itu suka duduk sorang-sorang. Biarkanlah,” katanya sebelum menggunakan panggilan ‘kami’ merujuk kepada pengalamannya yang bergiat dalam Pas selama hampir 40 tahun.

Beliau menceritakan Pas meraih banyak kejayaan dalam pilihan raya apabila bersama-sama membentuk blok pembangkang menentang Umno-BN.

“Kami (Pas) pernah bersendirian dulu. Bila berceramah ramai yang hadir. Kadang-kadang mencecah puluhan ribu. Datang pilihan raya, tidak menang kerana kaum lain tidak mengundi kami.

“Tetapi bila kami bersama Pakatan Rakyat baru menang lima negeri pada 2008 kerana kita bermuafakat. Kekuatan satu parti tidak boleh menang di Malaysia ini tetapi kalau bergabung kita boleh menang,” tegas bekas Timbalan Presiden Pas itu.

Sehubungan itu, beliau menggesa rakyat tidak lagi mengadu-domba sentimen perkauman yang sebenarnya hanya memanjangkan hayat Umno-BN untuk terus berkuasa.

“Hentikan gembar-gembur isu perkauman. Saya sudah meluat dengan isu perkauman ini yang dimainkan untuk survival Umno-BN.

“Kalau tiada isu perkauman ini mereka (Umno-BN) tidak boleh menang. Sekarang Tun Mahathir bersama kita meruntuhkan isu perkauman ini,” ujarnya disambut tepukan gemuruh hadirin yang memenuhi Dewan Sri Siantan di Selayang itu.

Beliau berpendapat kejayaan meruntuhkan sentimen perkauman sempit menjadikan rakyat memilih pemimpin berdasarkan nilai kebertanggungjawaban.

“Bila runtuh semangat perkauman, orang memilih wakil rakyat berdasarkan kualiti khidmat dan yang mengamalkan ‘good governance’ (urus tadbir baik), sudah pasti rakyat memilih Pakatan Harapan,” tambahnya lagi.