Malaysia Dateline

Tidak bersetuju dengan Muhyiddin punca CEO Petronas letak jawatan, kata sumber

Pengunduran Ketua Eksekutif Petronas Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin pada bulan ini didakwa tidak bersetuju dengan tindakan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dikatakan memberi lebihan bayaran petronas kepada Sarawak.

Beliau tidak bersetuju mengenai rancangan untuk membayar cukai jualan AS $ 470 juta (RM2 bilion) kepada negeri Sarawak, kata lima sumber yang dekat dengan kerajaan dan syarikat itu, lapor Reuters.

Bayaran tambahan itu menimbulkan persoalan di saat negara sedang menghadapi virus COVID-10 yang menyebabkan harga minyak jatuh apatah lagi ketika Malaysia sedang berusaha membangunkan reputasi akibat skandar 1MDB.

Petronas yang dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan adalah satu-satunya syarikat Fortune 500 di negara Asia Tenggara. Ia adalah pengeksport gas asli cecair keempat terbesar di dunia dan memperoleh pendapatan AS $ 56 bilion pada 2019, tetapi keuntungan turun 68 peratus pada suku pertama 2020.

Petronas telah menentang tuntutan Sarawak untuk cukai penjualan di mahkamah sebelum kedua-dua pihak mengumumkan penyelesaian bulan lalu – walaupun Sarawak kemudian mengatakan akan meneruskan tindakan hukumnya hingga kesepakatan muktamad.

“Wan Zul mengundurkan diri kerana prinsip, bahawa dia tidak setuju dengan perjanjian Sarawak,” kata sumber yang dekat dengan pemerintah, merujuk kepada Wan Zulkiflee.

“Pemerintah baharu terbuka untuk memberikan lebih banyak hal kepada negara-negara yang menghasilkan minyak.”

Bagaimanapun Wan Zulkiflee enggan mengulas mengenai dakwaan itu bagitu juga pejabat perdana menteri dan Petronas tidak mahu memberi sebarang komen.

Minggu lalu, agensi berita negara Bernama memetik seorang pegawai Sarawak yang mengatakan Petronas belum membayar cukai kerana negeri itu telah memutuskan untuk meneruskan tindakan pengadilan.

Wan Zulkiflee telah mengatakan di depan umum bahawa Sarawak “tidak memiliki kompetensi undang-undang” untuk menuntut cukai penjualan dan juga menentang tuntutan dari negeri Sarawak dan negeri-negeri Sabah – kedua-duanya di pulau Borneo – untuk pembayaran royalti yang lebih besar.

Muhyiddin memegang jawatan setelah pengunduran Tun Dr Mahathir Mohamad yang berusia 94 tahun, yang menentang memberikan lebih banyak hasil minyak kepada negeri-negeri yang memiliki dua pertiga rizab minyak dan gas Malaysia.