Malaysia Dateline

Tinggalkan Malaysia secara haram Jamal tidak mengaku bersalah

Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Ampang hari ini atas tuduhan meninggalkan negara secara haram pada Mei lalu.

Jamal,48, membuat rayuan dihadapan Majistret Muhamad Firdaus Sadina Ali.

Beliau didakwa tidak mempunyai sebab yang munasabah untuk meninggalkan Malaysia melalui laluan tanpa kebenaran di Hospital Ampang Puteri KPJ pada 25 Mei tahun ini.

Tuduhan itu, di bawah Seksyen 5 (2) Akta Imigresen, memberikan denda maksimum RM10,000, atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Timbalan Pendakwa Raya Goh Ai Rene, menawarkan jaminan RM6,000 dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, peguam Datuk Mohd Imran Tamrin, mewakili Jamal, meminta jumlah jaminan yang munasabah memandangkan kesalahan itu memberikan denda maksimum RM10,000.

“Pelanggan saya juga mempunyai beberapa kes di mahkamah dan telah menghantar jaminan lebih daripada RM20,000,” katanya.

Mahkamah kemudian menetapkan jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 24 September depan untuk sebutan semula.

Pada 25 Mei lalu, Jamal menghilangkan diri ketika menerima rawatan di sebuah hospital swasta aatas tuduhaan melakukan gangguan awam dengan menghancurkan botol bir menggunakan tukul di hadapan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor di Shah Alam tahun lalu.

Jamal didakwa selepas dia dimasukkan ke hospital kerana sakit belakang.

Pada 11 Julai, Jamal ditahan dengan denda maksimum RM400 oleh Mahkamah Majistret Shah Alam selepas dia mengaku bersalah atas kesalahan itu.