Malaysia Dateline

Todak Gaming Community anjur festival e-sukan terbesar tahun hadapan

Todak Gaming Community membuka peluang kepada semua pemain profesional dan amatur untuk bersaing dalam kejohanan ‘knockout’ Todak Cup Mobile Legends Championship yang akan berlangsung pada  26 dan 27 Jan ini.

Presiden Todak Gaming Community, Khairul Azlan Zainal Ariffin berkata, pemilihan pemain yang akan mewakili Todak Gaming House tidak semestinya pasukan yang menjadi juara tetapi akan dipilih menerusi pemain terbaik di setiap posisi.

“Buat masa ini kami mencari tujuh orang pemain untuk menghasilkan satu pasukan yang terdiri daripada pemain yang terbaik daripada posisi masing-masing seperti ‘Tanker’, ‘Maskman’ dan sebagainya.

“Malah, pasukan ini akan dijaga secara profesional dari segi tempat tinggal, makan, peralatan dan akan membawa mereka ke pertandingan di seluruh dunia yang mempunyai potensi untuk kita menang,” katanya dalam sidang media dan pra-pelancaran festival e-sukan, Todak Fest 2019 di sini, hari ini.

Todak Fest 2019 merupakan festival e-sukan tempatan terbesar selama dua hari yang dijangka menerima kedatangan lebih 10,000 pelawat, penonton festival dan juga pemain e-sukan dari seluruh Malaysia.

Sementara itu, Naib Presidennya, Ahmad Fadli Ahmad Dahlan berkata pemain berpeluang merebut hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM100,000 berserta kontrak sebagai pemain berkumpulan rasmi bagi mendapatkan pendedahan global menerusi kejohanan e-sukan seluruh dunia termasuk aktiviti-aktiviti promosi yang dijalankan oleh Todak Gaming Community.

“Kami mencari wakil bagi Todak Gaming House iaitu gaming house profesional kami dan membawa mereka ke seluruh dunia bagi pihak kami.

“Kami telah didekati pasukan profesional Mobile Legend untuk mejadi wakil kami dan disebabkan itu kami menganjurkan kejohanan ini bagi memberikan peluang kepada semua pasukan bagi membuktikan kehebatan mereka,” katanya

— BERNAMA