Malaysia Dateline

Tolak kluster mahkamah jadi PM

Ramai yang tidak tahu, apa yang jadi semalam, bukan pertembungan antara PN dan PH, tetapi a war between PN and Kluster Mahkamah. Kalau hendak difikirkan, agak janggal YDPA mendapat nasihat daripada Tun M, Anwar Ibrahim atau Lim Guan Eng. Hendak jejak kaki ke Istana pun punya susah. Inikan pula YDPA nak minta nasihat. Makanya, it made sense, political move semalam was mastermined by an ex-PM.

Umum ketahui, ex-PM ni dari dulu nak lepaskan kes. Pernah dia berkata dulu, kes dia akan diadili dengan adil di bawah PN. Tetapi memandangkan TSMY tidak layan untuk masuk campur hal mahkamah, kes dia sangkut di Mahkamah Tinggi. Sejak dari itu, onslaught dia ke atas Kerajaan PN bermula. Dia gerakkan seluruh jentera media dan cytro beliau untuk jatuhkan PM-8. Selagi boleh nak tunda kes di Mahkamah Rayuan.

Kluster Mahkamah yang seorang lagi merupakan presiden parti. Dia dari awal sanggup cium tangan mana-mana orang nak lepas kes. Dari cium tangan Tun M, deal dengan Anwar Ibrahim malah bersekongkol dengan Guan Eng di Perak. Presiden ini jadi the “frontliner” untuk ex-PM bergerak secara diam mengatur strategi untuk jatuhkan Kerajaan.

Makanya semalam, kita nampak, lepas je hiatus di Parlimen, dia buat sidang media. Siap promote kerja-kerja dia masa jadi PM, 9 tahun dulu. Cytro pun dah start main psywar nak promote dia jadi PM interim. Jelas, he’s aiming for the “throne”.

Personally, I have no issue with this ex-PM, I love his policies. But masalah dengan ex-PM ni, dia senang tertipu dan senang dikawal. Akaun sendiri pun tak boleh manage, macam mana nak control our treasure chest? Conman umur 30 tahun pun dia boleh percaya, bini dia pun dia tak boleh kawal. Ater macam mana kita nak percaya dia boleh jadi PM yang baik untuk Rakyat?

PN sebenarnya terjerat dengan game yang dia bawa. An open war against the Palace is not the answer. You may think you win on legal points, but you will lose out politically. Sekarang fence sitters pun dah mula naik hantu, sebab you declare war against the Agong. That’s definitely a fatal move.

PH pun jangan naik sheikh sangat, konon ada peluang jadi PM. Yang geng AI, dah start celebrating. My advice, be careful, be extra careful. You are selling your soul to the devil. Bersekongkol dengan Kluster Mahkamah is not the answer. Ingat dulu how they played AI, masa undi Belanjawan. If they can do it then, what make you think they can’t do it now?

Kita tak nak Kerajaan Gagal but kita juga taknak Kerajaan Klepto berkuasa kembali. Maka jawapannya ialah Kerajaan Unity. Ramai yang tolak, sebab katanya idea Atok. Masalahnya, tiada jawapan lain lagi ke atas kemelut ini. Saya rasa ini jalan terbaik. Pilih Menteri yang ada merit tak kira mana parti, kalau nak lantik professional yang bijak pandai lagi bagus.

PM7 jangan la nak berkuasa kembali. Even though pada dia baik, but kebanyakan Rakyat akan menyampah. Takkan nak jadi PM sampai 3 kali. Macam Malaysia ini ketandusan PM. At the rate we are going, we have many options: MY, AI, Tok Mat, SA to name a few. Tun M jadilah Menteri Mentor duduk dalam Kabinet sekali.

Kenapa saya pilih Kerajaan Unity, sebab ia Kerajaan tanpa pembangkang. Semua parti ada dalam tu, kalau makin elok semua dapat merit, kalau makin buruk, semua parti akan terpalit. Yang pasti, kita kena tolak Kluster Mahkamah to reign jadi PM kembali. Or else everything is back to square one. Macam sebelum PRU 14.

Wallahu ‘alam.