Tribunal Rakyat desak MB Perak beri pemilikan tanah peneroka, peladang, petani

Kerajaan Negeri Perak didakwa mengenepikan kepentingan rakyat apabila menafikan hak pemilikan tanah kepada golongan pekerja ladang, petani dan penternak kecil, pemohon rumah kos rendah dan peneroka bandar di negeri itu.

Penyelaras Tribunal Rakyat Jeyakumar Devaraj berkata, Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kader menafikan tuntutan terhadap 80 keluarga yang menuntut diberikan hak milik tanah yang telah diteroka dan diusahakan hampir 50 tahun di Sungai Siput.

Ia membabitkan beberapa kes tanpa penyelesaian sekian lama sejak Dr Zambry menerajui negeri it.

Ia membabitkan tuntutan hak milik tanah dan perumahan seperti dalam sektor perladangan membabitkan Ladang Stratisla dan Ladang Kamiri.

Jeyakumar Devaraj

Dalam sektor Peneroka Bandar tuntutan hak milik tanah di Kampung DBI Buntong, Kampung Perak Hydro Sungai Siput dan Kampung Bengali.

Manakala dalam sektor pertanian tuntutan hak milik tanah di Kampung Bali, Kampar, Tronoh dan Padang Tembak di Sungai Siput dan hak milik tanah ini juga turut dituntut membabitkan satu Jawatankuasa bagi pemohon rumah kos rendah dari Sungai Siput.

Bagi menyelesaikan tuntutan hak milik tanah tersebut, satu Tribunal Rakyat telah dibentuk bagi menyatakan tuntutan mereka kepada Menteri Besar.

Bagaimanapun dakwanya, pejabat menteri besar dan menteri besar sendiri tidak melayan tuntutan yang dibuat oleh Tribunal itu yang diadakan pada 3 Mac lalu, yang dihadiri oleh empat panel untuk membentangkan laporan tribunal kepada pihak menteri besar.

Jeyakumar yang juga Ahli Parlimen Sungai Siput berkata, dengan sikap membisu kerajaan negeri, pihaknya telah menghantar surat kepada Biro Pengaduan Awam Jabatan Perdana Menteri untuk mendesak kerajaan persekutuan membuka kertas siasatan terhadap laporan dibuat oleh Tribunal Rakyat ini membabitkan aduan peneroka, petani dan masyarakat Orang Asli di Sungai Siput.

“Menteri Besar mempunyai kuasa ke atas tanah-tanah di negeri.

“Jika Menteri Besar boleh menyerahkan tanah kepada syarikat-syarikat kerajaan negeri untuk diusahakan dengan pelbagai projek dengan pemaju, mengapa geran tanah atau rumah kos rendah tidak pernah diberikan kepada mereka yang telah lama menduduki di atas tanah tersebut?.

“Menteri Besar ada kuasa jika mahu membantu golongan miskin di negeri itu bukan membantu syarikat GLC sahaja hingga sanggup mengenepikan kepentingan rakyat yang akhirnya akan diusir dari tanah yang telah lama diduduki dan diterokai untuk tujuan pertanian dan perladangan,” ujarnya.

Justeru beliau mendesak Biro Pengaduan Awam di Jabatan Perdana Menteri bertindak atas laporan Tribunal Rakyat tersebut.

“Kami mahu Biro Pengaduan Awam melakukan satu siasatan terhadap Menteri Besar Perak yang kami anggap telah menyalahguna kuasanya terhadap tanah di negeri ini tanpa berlaku adil kepada 80 peneroka, petani dan penternak.

“Kami ingin tahu berapakah keluasan tanah yang telah diluluskan kerajaan negeri untuk kegunaan pekebun kecil, peneroka bandar, rakyat miskin bandar dan pekerja estet sejak lima tahun lalu??

“Berapakah keluasan tanah diluluskan oleh kerajaan negeri Perak kepada syarikat swata dan GLC dalam tempoh lima tahun ini?

“Adakah jumlah gaji, elaun dan ganjaran lain yang dibayar oleh GLC kepada menteri besar setiap tahun dari 2013 hingga 2018?

“Dan adakah kes ini dirujukkan kepada SUruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk siasatan dan tindakan lanjut?” soalnya.

Katanya lagi, kuasa yang luas diberikan oleh perlembagaan terhadap jawatan menteri besar ke atas pengurusan tanah di bawah pentadbirannya.

Ia adalah satu amanah yang sewajarnya terpakai kepada membantu rakyat miskin di negeri itu.

“Bukan untuk mengkayakan GLC kerajaan negeri ataupun syarikat kroni. Kami harap Biro Pengaduan Awam akan menyiasat secara adil aduan sebagaimana laporan Tribunal Rakyat ini,” ujarnya.

Tribunal Rakyat yang dinamakan sebagai ‘Prosiding Tribunal Rakyat terhadap prestasi MB Perak’ ini telah diadakan pada 3 Mac lalu di Ipoh.

Ia telah dihadiri 120 orang termasuk 25 wakil NGO dan 95 orang yang terbabit daripada empat sektor terlibat.

Antara ahli panel pendengaran tribunal terdiri dua orang adalah bekas Pesuruhjaya SUHAKAM Datuk Dension Jayasooria dan Muhammad Shaani Abdullah; bekas pensyarah ekonomi Universiti Malaya Dr Lim Mah Mui dan Penasihat Undang-undang Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) Meenakshi Raman.

Barisan panel Tribunal Rakyat yang diadakan pada Mac lalu di Ipoh, Perak.

9.0
OVERALL SCORE
: 9.0
Have no any user vote