Malaysia Dateline

Trump tandatangan perintah eksekutif untuk pastikan kepimpinan Amerika dalam bidang AI

Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump pada Isnin telah menandatangani satu perintah eksekutif yang melancarkan satu inisiatif bagi memastikan kepimpinan negara itu dalam bidang Kecerdasan Buatan (AI), lapor agensi berita China Xinhua memetik kenyataan Rumah Putih.

Kenyataan itu menyebut inisiatif bagi mempromosi teknologi tersebut di peringkat kebangsaan memerlukan perlindungan faedah yang diperoleh AS dalam bidang AI “daripada pesaing strategik dan musuh asing,” namun tidak menyatakan secara khusus pesaing atau musuh yang dimaksudkan.

“Kepimpinan Amerika yang berterusan dalam bidang Kecerdasan Buatan adalah kepentingan utama bagi mengekalkan keselamatan ekonomi dan negara AS,” kata Trump.

Inisiatif itu mencadangkan satu pendekatan pelbagai serampang untuk mempercepat kepimpinan AS dalam bidang AI termasuk dari segi pelaburan, perkongsian data, penetapan piawaian dan latihan kakitangan.

Bagaimanapun, ia menekankan satu “penglibatan antarabangsa” berbanding kerjasama antarabangsa yang dicadangkan oleh kebanyakan penyelidik dan usahawan AI.

Ia turut menggesa negara lain membuka pasaran kepada industri AI Amerika sambil memastikan teknologi itu dibangunkan secara konsisten dengan nilai-nilai dan kepentingan Amerika.

Inisiatif itu juga membolehkan agensi persekutuan menawarkan lebih banyak data, model dan sumber pengkomputeran kepada para penyelidik dan usahawan AI di negara tersebut.

“Kita tidak boleh duduk diam dan menganggap kepimpinan kita dalam bidang ini terjamin,” menurut kenyataan itu.

— BERNAMA