Malaysia Dateline

Tuan Ibrahim dakwa Anwar fitnah Hadi bayar SR RM1.4juta

Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man

Tiada siapa yang akan mempercayai dakwaan bahawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang membayar lebih RM1 juta kepada Sarawak Report untuk menyelesaikan saman sivilnya terhadap portal berita itu, kata Timbalan Presiden Pas semalam.

Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata dakwaan dibuat Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, adalah fitnah dan oleh itu Pas ujarnya tidak perlu membuktikan apa-apa.

“Tuduhan ini hanya fitnah.

“Semua itu (tuduhan) akan menjadikan kita lebih kuat. Kita dapat melihat tidak semua orang mendengar atau percaya dengan pembohongan itu dan tidak menjadi masalah bagi kita.

“Kami akan memberi sokongan penuh kepada agensi berkaitan untuk menyiasat (dakwaan). Kita tidak perlu membuktikan apa-apa.Biar orang yang memfitnah menunjukkan bukti,” ujarnya dalam Ceramah Perdana yang diadakan di Bandar Sri Putra, Semenyih malam tadi seperti dipetik Malaymail.

Pada Rabu Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ceramahnya di Bukit Mahkota menunjukkan bukti dokumen bahawa Pas telah membayar RM1.4 juta kepada Editor Sarawak Report setelah saman itu ditarik balik.

Anwar menunjukkan bukti berupa slip pembayaran itu.

Bagaimanapun dilaporkan Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan berkata Pas dan Hadi tidak membayar apa-apa kepada editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown untuk menyelesaikan saman fitnah itu.

Terdahulu pada 13 Februari, Hadi berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan saman berkenaan dengan syarat-syarat sulit.

Bagaimanapun, beliau menambah bahawa Rewcastle-Brown perlu mendedahkan butiran yang harus dipilihnya, walaupun dia memutuskan sebaliknya.

Hadi memilih untuk meneruskan saman terhadap Laporan Sarawak pada 2016 kerana laporannya yang mendakwa bekas PerdanaMenteri Datuk Seri Mohd Najib Razak memberikan RM90juta kepada kepimpinan Pas atas sokongan mereka pada pilihan raya umum ke-14

Tuan Ibrahim juga berkata Pas menyokong Umno dan BN untuk pilihan raya kecil Rantau akan datang.

“Bagi pilihan raya kecil Rantau Pas akan berada di sana untuk memastikan kemenangan Tok Mat (Datuk Mohamad Hassan) dan ini juga merupakan kehendak presiden kami,” kata Tuan Ibrahim.