Malaysia Dateline

Tuan Ibrahim, Pas Selangor seperti yakin telahan Husam tentang nasib Pas

Selepas Datuk Husam Musa membuat unjuran bahawa Pas akan kalah di Kelantan dan hilang semua kerusi di Selangor pada PRU 14 akan datang berlaku pelbagai reaksi dari dalam Pas seolah-olah turut yakin dengan pandangan tersebut.

Penulis buku politik, Hasbie Muda berkata kenyataan timbalan presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa parti itu dan pihak pembangkang lain perlu membuat gencatan serangan menunjukkan berlaku kejutan dalam parti tersebut.

Husam dalam satu pertemuan dengan perantau di Kota Bharu beberapa hari sebelum hari raya bertegas bahawa tiada seorang pun wakil rakyat Pas di Selangor akan selamat bila datang pilihanraya jika parti itu berterusan dengan sikap sekarang.

“Datuk Iskandar Samad pun kalau mahu terus jadi wakil rakyat perlu menyertai parti lain dalam Pakatan Harapan,” katanya.

Hasbie bagaimanapun terkejut dengan reaksi penyokong tegar Pas yang gagal membaca politik rasional yang dikemukakan Tuan Ibrahim.

“Jelas pandangan Datuk Tuan Ibrahim berpijak kepada kesedaran bahawa parti itu bakal berhadapan kekalahan teruk jika berlaku pertembungan tiga penjuru.

“Namun pandangan ini disambut negatif penyokong taksub sehingga ada yang menulis di media sosial bahawa Pas rela kalah daripada berunding dengan pihak lain,” katanya.

Lebih mengejutkan adalah reaksi setiausaha agung Pas sendiri yang begitu cepat mengeluarkan kenyataan bahawa pandangan Tuan Ibrahim itu bersifat peribadi dan tidak kena mengena dengan pendirian parti.

“Tuan Ibrahim ni timbalan presiden yang dipilih terus ahli parti dan pandangannya wajar diangkat sebagai suara parti, bukan ada pemimpin lain boleh tolak mentah-mentah begitu saja,” katanya.

Lebih mengejutkan menurut Hasbie ialah apabila semua Adun Pas di Selangor mengadalan deklarasi menyokong pendirian Tuan Ibrahim yang membawa maksud untuk berunding dengan semua pembangkang supaya tidak berlaku pertandingan tiga penjuru dalam pilihan raya akan datang.

“Wakil-wakil rakyat Pas ini adalah mereka yang paling dekat dengan rakyat dan mereka telah boleh membaca apa yang bakal berlaku jika cara Pas sekarang dikekalkan hingga tiba pilihan raya,” katanya.

Menurutnya apa yang disebut Datuk Husam selaku bekas pengerusi Road Map Pas dalam PRU 13 terpaksa diakui benar oleh semua yang berfikir rasional.

“Saya yakin masih ramai dalam parti lama saya yang rasional dan akan memilih untuk tidak terjerumus ke dalam pemikiran taksub buta yang tentu menggelapkan masa depan diri dan parti itu,” kata Hasbie yang kini memegang jawatan Ketua Pemuda Amanah negeri Terengganu.