Malaysia Dateline

Tubuh Pusat Kajian Covid-19, kesal Muhyiddin gagal perkasa Parlimen

Kerajaan dicadang menubuhkan Pusat Kajian Pandemik Covid-19 bertujuan mempelajari kejayaan dan kesilapan negara lain serta tidak menggunakan pandemik itu untuk meminggir dan melemahkan Parlimen.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, ucapan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada malam tadi, sangat mengecewakan kerana gagal mengisytiharkan Parlimen dan pentadbiran keadilan sebagai perkhidmatan penting dalam pandemik Covid-19 dan menunjukkan bahawa pemerintah masih perlu menyusun rancangan untuk menghidupkan kembali ekonomi.

Ucapan Muhyiddin malam tadi, sangat mengecewakan kerana gagal mengisytiharkan Parlimen dan pentadbiran keadilan sebagai perkhidmatan penting, kata Kit Siang.

“Walaupun Malaysia telah menunjukkan prestasi yang cukup baik di arena antarabangsa dalam perang yang tidak dapat dilihat melawan Covid-19, setelah mengalami penurunan dari negara ke-18 teratas di dunia ke No.43 dari segi jumlah kes Covid-19 yang paling banyak disahkan dan peringkat No. 33 hingga No. 49 dari segi kematian Covid-19, kita masih harus belajar dari kejayaan dan kesalahan bangsa lain.

“Kita harus belajar dari kejayaan dan kesilapan semua negara, khususnya 10 negara teratas dengan jumlah kes Covid-19 terbanyak, Amerika Syarikat (876.174 kes), Sepanyol (213.024 kes), Itali (189.973), Perancis ( 158,183), Jerman (151,784), United Kingdom (138,078), Turki (101,790), Iran (87,026), China (82,798) dan Rusia (62,773).

“Setiap negara bergelut dengan masalah bagaimana mencari cara terbaik untuk mengekang penyebaran Covid-19 dan meminimumkan tahap bahaya kesihatan, masyarakat dan ekonomi secara keseluruhan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Iskandar Puteri berkata, Malaysia juga seharusnya memperhatikan amaran daripada Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Antonio Guterres bahawa pandemik ini tidak boleh digunakan sebagai alasan bagi negara-negara otoriter untuk menginjak-injak hak asasi manusia dan mengekang aliran maklumat yang bebas.

“Inilah sebabnya mengapa Muhyiddin harus mengadakan sidang Parlimen tergempar mengenai pandemik Covid-19 pada bulan April dan Parlimen juga tidak boleh bersidang hanya untuk satu hari pada 18 Mei.

“Ini kerana, ia akan menjadi contoh kepada dunia, penggunaan pandemik Covid-19 untuk melemahkan dan meminggirkan Parlimen serta Perlembagaan Malaysia,” ujarnya lagi.