Malaysia Dateline

Tun M dakwa warisi kerajaan rasuah, pegawai tak boleh dipercayai

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa beliau mewarisi kerajaan yang penuh dengan rasuah dan pegawai yang tidak boleh dipercayai.

“Dari luar kita melihat kerosakan, tetapi kita tidak menjangkakan kerosakan itu begitu meluas,” katanya dalam temu bual dengan CNN.

Katanya, sebahagian besar orang atasan di dalam kerajaan terlibat dengan rasuah dan beliau harus bekerja dengan individu-individu yang disyaki.

“Ia adalah tugas yang sangat sukar, jika kamu tak bekerja dengan orang yang kamu percaya, kamu tak tahu sama ada apa yang kamu mahu mereka buat akan dapat dibuat atau tidak,” beliau dipetik sebagai berkata.

Laporan CNN juga menyentuh mengenai rancangan pengganti selepas Dr Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri.

Sebelum Pilihan Raya Umum ke-14, Pakatan Harapan mengumumkan bahawa Dr Mahathir akan menjadi perdana menteri selama dua tahun sebelum menyerahkan tugas itu kepada penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Walaupun Dr Mahathir dan Anwar mempunyai ‘sejarah’, beliau memberitahu CNN bahawa pendapat peribadi beliau tentang Anwar tidak penting.

“Saya perlu mempercayai dia, sama ada saya suka atau tidak, saya tidak boleh berada di sini sepanjang masa,” katanya.

Tambahnya, jika rakyat mahu dia berkhidmat melebihi masa yang dipersetujui bersama rakan gabungannya, dia akan berbuat demikian.