Malaysia Dateline

Ucapan Hari Ibu dari Muhyiddin, Azmin dihujani kecaman

Tiada kena-mengena dengan politik tetapi apa sahaja hantaran di media sosial oleh Muhyiddin Yassin dan Azmin Ali dilihat hanya mengundang kecaman warganet yang bertali arus.

Dalam tempoh 14 jam dimuatnaik di Facebook, ucapan Hari Ibu daripada Muhyiddin dibalas kira-kira 12,000 komentar yang rata-rata tidak puas hati dan berang.

Selain meninggalkan #KerajaanGagal, warganet dilihat bertubi-tubi menyindir dan memaki hamun Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang mengkhianati Pakatan Harapan (PH) tahun lalu itu.

Ramai netizen dilihat menempelak kerajaan ‘tebuk atap’ Perikatan Nasional (PN) yang terbukti lemah dalam mengurus krisis kesihatan akibat pandemik Covid-19 sehingga memaksa rakyat berdepan siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang tidak berkesudahan.

Antaranya, pengguna Facebook Wan Muhd Nasrul Hadi berpendapat bukan sahaja ibu bapa di kampung terkilan tidak dapat beraya dengan anak-anak bahkan ramai kecewa mereka menjadi mangsa atas kegagalan kerajaan PN.

“Ramai kecewa sebab tak dapat balik puncanya dari kerajaan yang lemah, tak pandai tadbir, double standard, tak tahu urus krisis dan berterusan main politik.

“Raya tahun lepas tak balik sebab nak bagi tahun ini balik dengan selamat tetapi… Rotan mana rotan?” sinisnya.

Situasi sama turut dapat dilihat pada Facebook Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang juga bekas Timbalan Presiden PKR.

“Menjelang pengakhiran malam ini, beberapa hari lagi sebelum kehadiran Syawal. Sayu hati bila teringat kenangan bersama bonda tatkala bersama membuat persiapan Hari Raya di rumah Kampung Kelang Gate Baharu, Hulu Kelang.

“Ibu… Ibu… Engkaulah Ratu Hatiku,” tulisnya memetik lirik lagu nyanyian Seniman Agung P. Ramlee itu.

Dalam tempoh sejam ucapan Hari Ibu itu dimuatnaik lewat malam ini berserta gambar bersama ibunya, hmpir 200 komentar dilihat tidak putus-putus menyindir Menteri Kanan (Perdagangan Antarabangsa dan Industri) berkenaan.

Terdapat juga komentar terhadap hantaran Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu itu yang mengaitkan dengan bekas Ketua AMK Santubong, Haziq Abdullah Abdul Rashid.

Ada juga yang cuba untuk bersimpati dengan Azmin tetapi menarik kembali perasaan itu dipercayai ekoran pengkhianatan yang dilakukan terhadap kerajaan PH menerusi Langkah Sheraton.

“Asal post saja kena maki ye Min. Gambar baik-baik macam ini pun kena (maki) juga ye. Nak kesian, kau jahat sangat,” kata Shahrul Azmi Hussin.

Malah, bukan sedikit warganet yang menanda kedua-dua adik Azmin, iaitu Ummi Hafilda dan Azwan Ali yang dikenali sebagai Diva AA berharapkan respon masing-masing.

Umum diketahui sebelum ini, hubungan dingin kedua-dua mereka dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa sejak 2008 berkenaan.

“Haha. Cukuplah wayang tak habis-habis. Tunggu bungkus saja,” komen Kenneth Tan pula.

Azmin dan Allahyarhamah ibunya, Che Tom Yahaya yang meninggal dunia pada 2017.