Malaysia Dateline

Umno diugut bubar jika enggan bersama PN, dakwa penyokong Najib

Umno telah diugut akan dibubarkan sekiranya tidak menyertai Perikatan Nasional (PN), dakwa penyokong Datuk Seri Najib Razak, Datuk Lokman Noor Adam.

“Mereka ugut akan bubar Umno jika tidak menyertai Perikatan Nasional (PN) dengan menggunakan alasan kononnya kerana Umno menggunakan dana 1MDB dan sebagainya,” kata orang kanan Najib itu melalui facebook beliau.

Lokman menjawab dakwaan Tan Sri Muhyiddin bahawa kemenangan calon BN dari Umno dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Slim adalah kerana restu rakyat kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan beliau.

“Diaorang ni bukan sahaja kata macam tu, tetapi mengugut Umno jika tidak mahu sertai Perikatan Nasional,” kata Lokman lagi.

Sehubungan dengan itu, beliau meminta agar Muhyiddin tidak mengugut Umno lagi.

“Tak perlulah ugut-ugut Umno ini. Saya tahu dah ada atas meja ROS (Pendaftar Pertubuhan) dan atas meja Hamzah Zainuddin (Menteri Dalam Negeri) untuk membubarkan Umno semata-mata kerana Umno kononnya menerima duit 1MDB.

“Sehingga hari ini mereka gagalkan buktikan bahawa duit yang Datuk Seri Najib terima daripada Arab Saudi adalah duit 1MDB,”kata Lokamn lagi.

Umno telah membuat keputusan tidak akan menyertai PN walaupun ditawarkan oleh Muhyiddin. Kenyataan ini dibuat selepas Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman 12 tahun penjara dan denda RM210 juta selepas didapati bersalah dalam kes SRC.

Dua pemimpin Umno iaitu Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Pemuda Datuk Asyraf Wajdi Dusuki yang sepatutnya berucap di Konvensyen PN kelmarin telah tidak menghadiri majlis itu walaupun ia turut disertai oleh Pas, rakan Umno dalam Muafakat Nasional (MN).

Menurut Lokman, kemenangan BN dalam PRK Slim adalah tanda sokongan rakyat kembali kepada BN selepas mereka sedar Umno telah difitnah dalam pilihan raya umum ke 14 lalu.

“Hari ini orang yang memfitnah kita ini dakwa kemenangan calon BN ini adalah kemenangan Perikatan Nasional. Mana lojiknya. Kita tidak bertanding atas dasar Perikatan Nasional,” kata beliau.

KEHADIRAN AZMIN KURANGKAN MAJORITI BN DI SLIM

Tindakan menghantar Azmin untuk berkempen di Slim telah menyebabkan majoriti BN berkurang dari yang sepatutnya, dakwa Lokman.

 

Menurut Lokman, kehadiran Menteri Kanan Ekonomi kerajaan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali ke kempen BN di Slim telah mengurangkan majoriti calon BN dalam pilihan raya kecil itu.

“Malah kehadiran Azmin Ali itu sendiri menjejaskan keputusan itu. Sepatutnya kita ada keputusan yang jauh lebih baik lagi. Tetapi apabila dihantar tokoh semburit negara ini untuk hadir berkempen, ianya menjejaskan reputasi BN sendiri.

“Saya rasa Tan Sri Muhyiddin ini dia kena ukur baju di badan sendiri. Kalau betul PN ini boleh memenangi PRU 15, saya cadangkan beliau bertanding gunalah lambang PN itu atau lambang Bersatu dan biarkan Umno,” kata Lokman bekas Pengarah Komunikasi Kementerian Kewangan ketika Najib adalah menterinya.

Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim dengan majoriti yang besar apabila calonnya Mohd Zaidi Aziz mengalahkan dua lagi calon bebas dengan majoriti sebanyak 10,945.