Malaysia Dateline

Umno kekal di kerusi Tasek Gelugor dalam petisyen pilihan raya calon Bersatu

Mahkamah Tinggi Georgetown di sini telah menolak petisyen pilihan raya yang difailkan oleh Timbalan Menteri Luar Datuk Marzuki Yahya untuk mencabar keputusan bagi kerusi Parlimen Tasik Gelugor.

Hakim Hashim Hamzah, yang duduk sebagai hakim Mahkamah Pilihan Raya, menolak kes itu berdasarkan bantahan awal yang dibangkitkan oleh penyandang Datuk Shabudin Yahaya  (gambar) dari Barisan Nasional, responden pertama.

Beliau berkata petisyen gagal menyenaraikan perbuatan salah oleh tiga responden dan tidak mengkategorikan perbuatan salah oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia

Marzuki telah memfailkan petisyennya untuk meminta meraih semula 689 undi rosak dan 297 undi (pos)  selepas kalah kepada Shabudin dengan hanya 81 undi.

“Pengambilan undi hanya boleh dilakukan di stesen pengundian masing-masing,” kata hakim itu.

“Apa yang ditulis dalam petisyen itu mesti mengikut Akta Pilihan Raya 1958,” tegasnya ketika menyampaikan keputusan hari ini lapor Staronline.

Hakim Hashim kemudian memerintahkan Marzuki membayar kos Shabudin RM10,000.

Penasihat Marzuki, Muhammad Rafique Rashid Ali kemudian meminta agar mahkamah meneruskan perkara itu terhadap responden kedua dan ketiga – pegawai untuk Tasek Gelugor dan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) masing-masing – kerana kedua-dua pihak telah menarik bantahan awal terhadap petisyen itu.

Hakim Hashim menolak permintaan ini, bersetuju dengan peguam Marina Nasution yang mengatakan mahkamah tidak dapat meneruskannya dengan kes itu kerana petisyen itu pincang.

Beliau juga menolak kes itu secara keseluruhan tetapi tidak memberi kos kepada responden kedua dan ketiga.

Shabudin diwakili oleh Simon Tan, manakala Marzuki diwakili oleh Muhammad Rafique serta Azlina Mehtab Mohd Ishaq.

Shabudin muncul di mahkamah dengan Pengerusi UmnoNegeri Datuk Musa Sheikh Fadzir, Ketua Pembangkang Negeri Muhamad Yusoff Mohd Nor dan Ahli Dewan Undangan Negeri Permatang Berangan Nor Hafizah Othman.