Malaysia Dateline

Umno Kelantan nafi dakwaan kerjasama dengan AMANAH tumpaskan Pas

Umno Kelantan menyifatkan dakwaan wujud kerjasama antara Umno dan Parti Amanah Negara (AMANAH) bagi menjatuhkan kerajaan Pas di Kelantan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU-14) hanya spekulasi.

Pengerusi Badan Perhubungan UmnoKelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, tuduhan tidak berasas itu sudah menjadi kebiasaan bagi sesetengah pemimpin politik apabila menjelangnya pilihan raya.

“Tidak timbul kita berpakat dengan Pas atau AMANAH untuk menjatuhkan mana-mana parti politik di negeri ini,” katanya kepada pemberita pada program Jualan Sentuhan Rakyat peringkat Parlimen Jeli di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas laporan sebuah portal berita berkaitan Naib Presiden Pas Datuk Mohd Amar Abdullah yang mendakwa mempunyai maklumat mengenai kerjasama antara Amanah dan Umno di Kelantan untuk menjatuhkan Pas pada PRU14.

Sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Mustapa berkata, beliau tidak pernah berjumpa sama ada pemimpin Pas atau Amanah untuk berbincang bagi mewujudkan pakatan untuk tumbangkan mana-mana parti.

“Apa yang penting kita (Umno) tidak berkongsi dengan sesiapa, kita buat kerja dari dulu hingga sekarang, kita akan lawan siapa sahaja yang menentang kita,” katanya.