Malaysia Dateline

Umno disaran segera mengambil tindakan disiplin terhadap Ahli Parlimen Langkawi Datuk Ir Nawawi Ahmad

Umno kena ambil tindakan disiplin terhadap Nawawi

Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno) disaran segera mengambil tindakan disiplin terhadap Ahli Parlimen Langkawi Datuk Ir Nawawi Ahmad, Ketua Umno bahagian Langkawi yang dianggap telah menghina Yang Di Pertuan Agong.

“Kenyataan Nawawi satu percubaan jahat untuk mendorong rakyat supaya menyalahkan dan bermusuhan dengan Yang Di Pertuan Agong dalam isu yang berkait dengan 1MDB,” kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau cukup kesal dengan kenyataan Nawawi dalam Facebook yang menghuraikan siapa MO1.

“Kenyataan beliau yang saya anggap tidak wajar datang dari seorang yang berpendidikan sepertinya dan berkedudukan sebagai Ahli Parlimen yang bertanggung jawab dalam menggubal dasar.

Kenyataan Nawawi menyerlah watak Awang Liku dalam diri Nawawi,” katanya.

Menurutnya, Nawawi sebagai Ketua Umno Bahagian dan Ahli Parlimen Langkawi sepatutnya tidak membuat tafsiran MO1 semacam dia adalah pelawak ghazal parti.

“Jelas dalam perbincangan di FB yang beliau sertai topik MO1 itu di rujuk kepada dokumen DOJ.

“Cukup jelas dalam perkara 28 dan 29 dokumen DOJ menyatakan MO1 adalah yang berkedudukan tinggi dalam kerajaan Malayasia dan Riza Aziz mempunyai family relative dengan MO1.

“Riza Aziz anak Rosmah, bukannya Yang Di Pertuan Agong yang juga Sultan Kedah menjadi bapa tiri Riza Aziz.

“Yang Di Pertuan Agong bukan suami Rosmah,” katanya.

Baginya tidak wajar Nawawi mentafsirkan MO1 adalah Yang Di Pertuan Agong.

“Ini sangat biadap.

“Seolah-olah wang berjumlah AS681 juta yang di sebut dalam dokumen DOJ berakhir dalam akaun MO1 itu adalah akaun Yang Di Pertuan Agong.

“Ini seperti Nawawi, ketua Umno bahagian Langkawi menuduh Yang Di Pertuan Agong sebagai penjenayah yang dimaksudkan oleh dokumen DOJ,” katanya.

Beliau menuntut supaya Nawawi tampil memohon ampun kepada Ke Bawah Duli Tuanku Yang Di Pertuan Agong seberapa segera.

“Dia juga kena buat kenyataan menarik balik kenyataan beliau yang MO1 adalah Yang Di Pertuan Agong dan mengaku kenyataan beliau adalah kenyataan yang bodoh,” katanya.