Malaysia Dateline

‘Umno Sdn Bhd’ lawan ‘penjual Umno kepada diktator’

Pertembungan sedang berlaku dalam Umno sekarang antara ‘Umno sdn bhd” dan pihak yang mahu menjual Umno.

Datuk Mohd Puad Zakarshi Bagi anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Puad Zarkashi, lebih baik Umno menjadi sendirian berhad milik ahli yang setia kepada Umno dari dikuasai oleh pihak yang mahu menjual Umno

“Kalau Sendirian Berhad untuk ahli yang setia tidak apa. Kamu lagi teruk. Mahu jual Umno kepada diktator,” kata beliau menerusi facebooknya.

Apa tidaknya, kata beliau, Parlimen digantung tetapi pelajar SPM kamu suruh pergi sekolah.

“Kesudahnya apa jadi. Ada pelajar SPM di MRSM Lipis didapati positif,” kata beliau merujuk kepada berita seorang pelajar sekolah itu yang disahkan positif Covid-19.

Sehubungan dengan itu, beliau memberikan amaran kepada pihak yang mahu menjual Umno itu akan ditentang habis-habisan.

“Jangan harap kamu boleh jual Umno pada diktator. Radu Tatap Radu. Radu sampai rata,” kata beliau kagi.

Pihak yang dipercayai disasarkan oleh Puad adalah kumpulan yang pro kepada Bersatu, parti pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin itu.

Yang paling ketara dalam kumpulan ini adalah Tan Sri Annuar Musa (gambar) apabila beliau keras bersuara menentang presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selepas dipecat dari jawatan selaku Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN).

Turut menyerang Zahid secara jelas adalah Setiausaha Akhbar beliau yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Putrajaya, Tun Faisal Aziz.

Sebuah media melaporkan, kumpulan mesra Bersatu dalam Umno sedang berusaha menjatuhkan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dari kerusi presiden Umno.

“Kedua-dua pihak berunding dengan kami. Pihak yang mahu kami bersetuju untuk bekerjasama dengan PPBM dan pihak yang menentang,” kata seorang pemimpin Umno kepada portal berita FMT, tanpa mengulas lanjut.

Sebelum ini, seorang aktivis politik mendakwa, ada penaja dari luar yang menaja usaha untuk menjatuhkan presiden Umno itu.

Sebuah e-book juga dihasil untuk menyerang Zahid dengan tajuk “30 dalil kenapa Zahid perlu letak jawatan sebagai presiden Umno”.