Malaysia Dateline

Umno semakin kuat tekan Bersatu bubar Parlimen

Desakan Umno supaya Bersatu membubarkan Parlimen bagi membolehkan pilihan raya diadakan segera semakin kuat sekarang ini.

Dalam majlis dalaman sesama Umno, tekanan dibuat agar Umno jangan lagi tunduk kepada Bersatu untuk menangguhkan pembubaran itu bahkan bertindak sendiri.

“Kalau tunggu lama-lama untuk membolehkan Bersatu kukuhkan kerusi dia, kita makin meleret lagi.

“Elok-elok kita boleh menang pilihanraya, ekonomi semakin teruk dan jadi kita kalah pulak.

ISHAM JALIL

“Kita jangan tunggu mereka ini. Kita tak boleh diseret oleh mereka ini. Kita dah menang 6 kali bubarlah sekarang,” kata Ketua Penerangan Barisan Nasional Selangor Isham Jalil.

Menurut Isham, apa yang berlaku di Dewan Rakyat ketika pengundian untuk memecat Speaker Isnin lepas membuktikan lagi kenapa Parlimen perlu dibubarkan segera.

“Majoriti hanya 2 undi sahaja. Kita 111 daripada 222 kerusi dan dia dapat 109. Ia berlaku apabila seorang MP kita sakit kena strok dan seorang lagi tidak mengundi kerana jadi speaker.

“Cuba kalau pada hari itu ada MP kita sakit perut, tak boleh masuk parlimen… terlungkup kita,” kata Isham.

Bagi beliau, kerana tidak stabil itulah, tumpuan yang diberikan oleh menteri-menteri Perikatan Nasional (PN) adalah untuk memujuk Ahli Parlimen agar kekal bersama mereka.

“Pujuk orang tu, pujuk orang ini. Menteri asyik berpolitik sahaja sebab tak stabil. Entah-entah esok masih ada kerajaan atau tidak. Macamana kita nak membuat perancangan jangka panjang untuk negara.

“Saya kata kita kena bubar sekarang,” kata Isham penuh semangat.

Beliau juga berkata, selepas Covid-19 ekonomi negara akan semakin teruk sebagaimana berlaku kepada lain-lain negara.

“Sebab itu Singapura bubar awal daripada kita walaupun Covid-19 mereka lebih teruk,” kata beliau.