Malaysia Dateline

Sukar difahami

Umno Terengganu yang celaru, Pas ragu ragu?

Membaca tulisan saudara Amzad Hashim dalam Harakah Daily bertajuk “petroleum: celarunya Umno, lagi teruk Umno Terengganu” menarik perhatian saya dalam usaha beliau membawa kempen tolak Umno kepada rakyat Terengganu.

Beliau menerangkan bahawa kecelaruan pemimpin Umno yang menafikan Terengganu memiliki petroleum dan mendakwa ia milik kerajaan Pusat, namun pada masa yang sama berterusan menyebut berkenaan hasil pendapatan petroleum negeri serta memetik mantan menteri besar sebelum ini, Ahmad Said menegaskan ada berlaku tuntutan terhadap royalti minyak dari carigali di medan PM307 Bertam yang dikatakan berada di dalam perairan Terengganu.

Membaca tulisan beliau tidak dapat tidak saya nafikan bahawa beliau benar, betapa celarunya pemimpin Umno “dibengongkan” pemimpin pusat, keberadaan mereka sebagai pentadbir kerajaan negeri Terengganu tidak ubah seperti boneka yang akur pada arahan pusat walaupun ia merugikan kerajaan negeri.

Namun saudara Amzad mungkin hanya berjaya melihat kegagalan Umno tapi gagal pula melihat kegagalan Pas untuk menangani masalah ini. Masalah Terengganu ini, kalau Umno yang jadi pembangkang, Sudah lama kerajaan yang tidak stabil ini tumbang, entah kenapa Pas sebagai musuh tradisi Umno di Terengganu, samada takut mahupun pondan untuk bertindak menukar kerajaan negeri di saat bergolaknya kestabilan politik Umno Terengganu sekaligus terus menerus membenarkan pemimpin yang celaru ini berterusan mentadbir negeri.

Kemelut politik yang melanda Umno Terengganu sewajarnya dimanfaatkan sepenuhnya untuk menukar pemimpin yang bercelaru kepada yang lebih waras fikirannya namun semua itu tidak berlaku mungkin dek merasakan tidak ada redha Allah sekiranya Pas bertindak mengambil alih kuasa selain selepas pilihan raya, melainkan musuh Umno ini tidak kurangnya juga kecelaruannya.

Adakah ia juga bermaksud Pas terengganu tidak mempunyai governing mindset. Iaitu tidak bersedia utk mentadbir kerajaan negeri.

Mungkin terbawa bawa nyilu pengalaman ngeri persepsi huru hara yang timbul semasa mereka diberi kuasa satu penggal, kemudian dinyahkan.

Persoalan ini ada asasnya apabila Pas gagal mengambil peluang ketidakstabilan politik Umno Terengganu sekaligus membenarkan Umno terus mencelarukan rakyat hasil pemikiran celaru mereka.

Sekiranya begini Pas dicadang mencari jalan pintas untuk berkongsi memerintah Terengganu secara direct deal dengan Umno, bersembunyi kelemahan nereka dibelakang Umno sememangnya jalan terbaik untuk Pas dilihat sebagai penasihat kerajaan negeri, mungkin negeri Terengganu memerlukan parti lain sebagai ganti Pas untuk mengantikan Umno memandangkan Pas tidak mempunyai keberanian yang cukup untuk mengambil alih kuasa dari pemimpin pemimpin Umno yang bercelaru ini.