Malaysia Dateline

UNIMAS dipilih 401 Universiti Terbaik di Asia

Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) sekali lagi menempa nama dengan kedudukan 401 universiti terbaik di Asia apabila mendapat penarafan yang diumumkan dalam The Higher Education (THE) Asia University Ranking 2020 Rabu lalu.

Penilaian THE Asia University Rankings adalah berdasarkan pencapaian lima indikator iaitu Teaching (25%), Research (30%), Citations (30%), International Outlook (7.5%) dan Industry Income (7.5%)

Pencapaian UNIMAS itu adalah hasil kerjasama semua warga universiti dalam usaha memartabatkan nama di mata dunia dan sudah tentunya menjadi universiti pilihan di kalangan pelajar dan penyelidik.

Malah, UNIMAS turut disenarai pendek dalam tiga kategori untuk Award Asia 2020 iaitu International Strategy of The Year-Roaring UNIMAS as a Global Brand, Excellence and Innovation Of The Arts dan Workplace Of The Year.

Selain itu, UNIMAS juga adalah satu- satunya universiti di Malaysia dan Asia Tenggara yang tersenarai dalam senarai anugerah Asia.

Tahun lepas, UNIMAS merupakan universiti di Malaysia dan Asia yang disenarai pendek dalam Times Higher Education Awards Asia 2019 di Abu Dhabi untuk dua kategori iaitu Outstanding Support for Students Award dan Technological Innovation of The Year Award.

Dengan pencapaian itu, UNIMAS ingin melangkah lebih jauh dan akan sentiasa melakukan penambahbaikan berterusan terhadap aspek pengajaran, pembelajaran, penyelidikan, pengantarabangsaan, dan hubungan baik industri untuk melakarkan kejayaan dan pencapaian signifikan serta meletakkan nama UNIMAS setanding dengan universiti terbaik lain di dunia.