Malaysia Dateline

Raja Bahrin Shah

Usaha memadamkan legasi Nik Aziz?

Seminar Pemikiran Almarhum Tok Guru Nik Aziz yang dianjurkan oleh Parti Amanah Negara minggu lalu telah menimbulkan pelbagai reaksi yang menghairankan dan juga menyedihkan. Perkara yang menghairankan adalah wujud tindakan membuat laporan polis yang mana tidak pernah didengar dan dibuat dahulu kerana tiada kesalahan telah dilakukan.

Perkara menyedihkan adalah kerana bagaimana suatu penghormatan besar kepada Almarhum boleh cuba dinafikan dan digagalkan. Adakah ini tanda kecetekan pemikiran intelek atau tanda cubaan menghilangkan pengaruh serta legasi Almarhum dari ingatan ramai?

Izinkan saya terangkan

Beberapa minggu yang lalu, satu majlis ilmu yang agak sama telah diadakan bagi menghargai dan mengkaji sumbangan serta pemikiran Almarhum Harun Din. Program tersebut telah dianjurkan dan dijayakan oleh pihak Kerajaan Umno dan tokoh daripada Pas. Rumusan di penghujung program menyatakan pemikiran serta sumbangan Haron Din lebih dekat dan tepat dengan perjuangan Pas sebenarnya hari ini. Perlu diingatkan Haron Din menjadi Mursyidul Am Pas selama lebih kurang dua tahun sahaja, sementara Nik Aziz telah memegang jawatan tersebut untuk 20 tahun lebih.

A) Adakah ini menunjukkan seseorang sehebat Almarhum Nik Aziz gagal memahami tujuan dan matlamat perjuangan PAS dalam tempoh yang begitu lama?

B) Adakah memandangkan dengan konsep pendekatan kononnya “politik matang” Pas hari ini, pemikiran Nik Aziz tidak matang sebelum ini?

Ini adalah suatu pandangan yang jauh meleset menyimpang daripada realiti yang telah Pas nikmati semasa Nik Aziz. Pas telah mendapat populariti dan penerimaan begitu ramai orang serta luas pengaruh semasa era Tok Guru Nik Aziz. Legasi Nik Aziz bukan sahaja diakui dan dihargai oleh orang Islam sahaja tetapi juga bukan Islam dan antarabangsa.

Kenyataan tersebut adalah suatu penghinaan yang cuba menidakkan sumbangan besar Nik Aziz bukan hanya kepada Pas tetapi juga kepada Islam serantau, dan kepada seluruh dunia. Nik Aziz adalah tokoh Islam bertaraf dunia. Sepatutnya tindakan yang meremehkan sumbangan Nik Aziz inilah yang patut dibantah dan dikecam oleh pimpinan Pas serta ahli keluarga Almarhum. Sedihnya ada pula ahli keluarganya sendiri yang bediri disebelah pemimpin Umno untuk mengangkat yang lain lebih tinggi dari Almarhum Nik Aziz kerana kepentingan politik semasa dan duniawi.

Sedihnya lagi, apabila kami “keluarga yang lebih luas dan besar” daripada Amanah menghargai dan menyanjungi Pemikiran Nik Aziz dalam satu seminar, kami dikecam dan dituduh bermacam-macam. Tuduhan ‘jenayah intelek’ terhadap Amanah pula menunjukkan kecetekan pemikiran serta pandangan sempit yang nyata tidak matang.

Di sini saya ingin berkongsi pengalaman usaha untuk memadamkan Legasi Nik Aziz yang telah lama dirancang. Saya ingin menceritakan pengalaman yang saya lalui. Genap seminggu selepas mangkatnya Almarhum Nik Aziz pada 12 Februari, saya dipanggil oleh Yang Di Pertua Pas Kuala Terengganu, Ustaz Wan Shukhairi. Sebaik sahaja selesai solat Jumaat saya berjumpa Ustaz Wan Sukhairi di rumah seorang AJK Pas Kuala Terengganu di Durian Burung.

Perbincangan’ yang berlangsung tidak dapat saya lupakan sehingga hari ini. Sebaik sahaja mula berbual Ustaz Wan Shukhairi telah bertanya kenapa saya menulis suatu artikel dalam facebook saya “Mengimbas Sumbangan dan Jasa Nik Aziz”? Saya terdiam beberapa ketika kerana hairan serta tergamam dengan soalan yang saya rasa agak aneh! Penulisan saya tersebut seolah-olah satu kesalahan walaupun ianya adalah pengabdian serta penghormatan saya kepada Tok Guru yang saya kagumi dan hormati.

Saya masih ingat lagi saya bertanya dengan nada hairan – “Salah ke saya menulis artikel tersebut?” Seminggu selepas mangkat Tok Guru, semasa kuburnya masih belum kering, usaha untuk memadamkan legasinya telah bermula. Hari ini selepas dua tahun pemergiannya, usaha menghidupkan Majlis Ilmu Seminar Pemikiran Tok Guru Nik Aziz cuba disekat oleh ahli Pas sendiri. Sumbangan Tok Guru tidak diletak ditempat yang sepatutnya tetapi diangkat pula mereka yang lain yang lebih sehaluan dengan kehendak pimpinan Pas hari ini.

Tidak lama dahulu saya berkesempatan berbincang dengan anakanda Almarhum Tok Guru Nik Aziz, iaitu Ustaz Nik Omar, selama dua jam di pejabat beliau di Pulau Melaka tentang isu ini. Saya telah melahirkan kesedihan di hati tentang usaha hendak memadamkan legasi Tok Guru. Pengalaman saya sendiri apabila dipanggil Yang Dipertua Pas Kuala Terengganu berlaku hanya 7 hari selepas Almarhum mangkat.

Hari ini pelbagai cara yang halus dan terang terang masih diusahakan. Yang sedihnya walaupun ada usaha ke arah memadamkan dari ingatan legasi Tok Guru, ada juga usaha menyekat pihak kami yang hendak membincangkan pemikiran Tok Guru.

Anehnya pula pihak yang membuat laporan polis di atas alasan hendak menjaga “nama baik” Nik Aziz tidak pula rasa tercabar apabila sumbangan serta jasa Tok Guru tidak diberi penghormatan sepatutnya, malahan dilupakan serta diketepikan, dalam Majlis Ilmu penganti beliau – Almarhum Haron Din dengan kenyataan pendekatan Haron Din lah yang paling hampir dengan perjuangan sebenar Pas hari ini.

Realiti sebenarnya, Legasi Almarhum Nik Aziz terlalu luas pengaruhnya pada orang Islam dan juga bukan Islam. Beliau adalah “One in a million” – permata pimpinan Islam yang boleh diterima oleh semua pihak yang telah meninggalkan legasi serta kesan yang begitu mendalam dalam hidup kami.

Tiada ugutan laporan polis atau tuduhan jenayah intelek yang boleh memadam legasi Nik Aziz yang telah terpahat begitu mendalam dihati dan sanubari masyarakat yang inginkan Islam Rahmatan LilAlamin – Rahmat untuk Semua. Sejarah tidak boleh menafikan , Pas berada di kemuncak penerimaan masyarakat umum semasa Almarhum Nik Aziz yang mengharumkan persada politik Islam sebenar di Negara Malaysia. Legasi Almarhum Tok Guru Nik Aziz tidak mungkin boleh dipadamkan dari hati orang Islam dan juga bukan Islam.

Almarhum adalah Lagenda Yang Agong