Malaysia Dateline

Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali

Usul Akta 355 dipinda babitkan hukuman penjara, denda dan sebatan

Usul yang akan dibawa Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam sidang Dewan Rakyat meletakkan had untuk hukuman penjara, denda dan sebatan ke atas pindaan Akta 355.

Menjelaskan perkara itu Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Pusat Datuk Dr  Mohd Khairuddin Aman Razali dipetik  sebagai berkata, pindaan Akta 355 melibatkan had hukuman yang boleh dikenakan hakim mahkamah syariah.

“Perkara yang dipinda ialah hukuman penjara antara tiga hingga 30 tahun, denda antara RM5,000 hingga RM100,000 dan sebatan setakat maksimum 100 kali,” katanya seperti dipetik Malaysiakini.

Bagaimanapun kata beliau kaedah sebatan itu sama sekali berbeza dengan pelaksanaan hukuman sama untuk mahkamah sivil.

Kata Khairuddin sebatan mengikut kaedah syarak adalah pelaksanaan “seperti merotan anak saja”.

“Seratus kali sebatan syarie macam sekali sebatan (sivil),” katanya seperti dipetik Malaysiakini.

Sebelum ini usul yang ingin dibawa Abdul Hadi mencadangkan Akta 355 dipinda supaya had hukuman penjara maksimum – ketika ini selama tempoh tiga tahun – dinaikkan.

Turut dicadangkan supaya dimansuhkan ialah had maksimum denda (ketika ini maksimum RM5,000) dan sebatan (kini maksimum enam kali).

Usul asal Abdul Hadi tidak menyatakan sebarang had bagi hukuman berkenaan.

Semalam Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengadakan pertemuan dan taklimat dengan anggota parlimen beragama Islam bagi menjelaskan usul Abdul Hadi berkenaan.

Usul itu dijangka dibawa ke Dewan Rakyat selewat-lewatnya pada hari terakhir sidang kali ini, iaitu esok. Bagaimanapun ia bergantung kepada kebenaran diberi oleh speaker.

Kata Khairuddin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom meminta Abdul Had meminda usulnya supaya ditetapkan had bagi setiap hukuman.

“Mengikut pandangan mereka (anggota parlimen yang hadir) apabila dicadangkan batas bagi hukuman mahkamah syariah, ramai yang setuju. Tak ada bantahan. Apa yang mereka nak, itu kita (akan) bawa,” katanya.

Tambah Khairuddin butiran lanjut mengenai peruntukan hukuman bagi cadangan pindaan Akta 355 itu akan diputuskan oleh kerajaan negeri nanti.

Katanya peruntukan undang-undang itu juga hanya terpakai ke atas orang Islam dan membabitkan kesalahan seperti persetubuhan haram, menuduh orang melakukan zina dan mengambil minuman memabukkan.

Untuk membolehkan cadangan pindaan itu dibuat Abdul Hadi kini perlu memberi notis makluman kepada setiausaha parlimen.