Malaysia Dateline

Rumah paling utama bagi rakyat

Utamakan rumah mampu milik terlebih dahulu, kata pakar ekonomi

Kerajaan perlu terlebih dahulu menyelesaikan isu penawaran rumah mampu milik bagi mengatasi masalah pemilikan rumah di kalangan golongan berpendapatan sederhana di negara ini, kata seorang pakar ekonomi.

Pensyarah Kanan Sekolah Ekonomi, Kewangan dan Perbankan, Kolej Perniagaan Universiti Utara Malaysia Muhammad Ridhuan Bos Abdullah menyifatkan inisiatif terbaharu kerajaan untuk membantu rakyat memiliki kediaman sendiri menerusi Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama (MyDeposit) sebagai satu langkah baik tetapi ia kurang berkesan jika pembeli rumah pertama tidak dapat mencari unit rumah mampu milik yang hendak dibeli.

“Tidak dinafikan skim tersebut memberi manfaat untuk rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Namun, bantuan dan sumbangan bukanlah isu utama sebaliknya jumlah penawaran rumah mampu milik yang sesuai dengan kemampuan golongan itu. Adakah ia benar-benar wujud dan mencukupi untuk mereka?

“Justeru, kerajaan perlu terlebih dahulu mengatasi masalah kurangnya penawaran rumah mampu milik sedangkan permintaannya adalah tinggi. Selesaikan isu pokok terlebih dahulu kemudian baru ditambah baik dengan mekanisme atau strategi lain,” katanya kepada Bernama.

WUJUD JURANG

Menerusi Bajet 2016 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kerajaan memperuntukkan sejumlah RM200 juta bagi pelaksanaan MyDeposit bertujuan membantu golongan berpendapatan sederhana (M40) yang mempunyai pendapatan isi rumah di antara RM3,000 dan RM10,000.

Mula dilaksanakan pada 6 April lepas, skim itu menyediakan sumbangan sebanyak 10 peratus atau maksimum RM30,000 (yang mana lebih rendah), kepada pembeli rumah pertama untuk membantu mereka memiliki kediaman berharga di bawah RM500,000.

Berdasarkan Laporan Bank Negara 2015, Malaysia mengalami kekurangan penawaran rumah mampu milik berbanding kemampuan pendapatan isi rumah.

“Ini bermaksud wujud jurang di antara stok (jumlah) perumahan mampu milik dengan kemampuan pembeli dan untuk itu, nisbah harga rumah berbanding purata pendapatan isi rumah perlu diberi perhatian,” kata Muhammad Ridhuan Bos.

Beliau berkata statistik BNM pada 2014 menunjukkan nisbah harga rumah kepada pendapatan tahunan isi rumah ialah 4.4, yang secara agregat, rumah di Malaysia dianggap tidak mampu milik.

(Menurut metodologi “Median Multiple” yang dibangunkan oleh Demographia International dan disarankan oleh Bank Dunia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menilai pasaran perumahan bandar, sebuah rumah dianggap mampu milik sekiranya isi rumah boleh membiayai pemilikan itu dengan jumlah kurang daripada tiga kali pendapatan isi rumah tahunan (nisbah harga rumah kepada pendapatan 3.0 atau kurang).

Mengenai peningkatan pendapatan isi rumah pula, Muhammad Ridhuan Bos yang juga Felo Penyelidik Pusat Penyelidikan Koridor Utara (NCRC) dan fasilitator Program Transformasi Ekonomi, Koridor Utara, berkata ia lebih rendah berbanding peningkatan harga rumah.

Mengambil contoh antara tahun 2009 hingga 2014, peningkatan pendapatan purata isi rumah adalah 7.3 peratus berbanding peningkatan purata harga rumah iaitu 7.9 peratus.

“Ini boleh memberi impak makroekonomi secara langsung kepada corak perbelanjaan isi rumah terutama keupayaan untuk membayar dan juga perbelanjaan untuk barangan keperluan harian serta perkhidmatan,” katanya.

KEPAKARAN DAN TEKNOLOGI

Menyatakan bahawa pelaksanaan projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M), Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) termasuklah anak-anak syarikat kerajaan negeri perlu memberi keutamaan dan menambah penawaran rumah mampu milik, beliau berharap inisiatif berkenaan dilaksanakan mengikut standard dan prosedur yang betul bagi membantu rakyat.

“Semua pihak perlu kembali kepada matlamat asal penubuhan. Anak syarikat kerajaan negeri contohnya paling mudah mengakses maklumat bakal pembeli termasuklah corak pembelian dan ‘trend’. Secara teorinya, mereka boleh mendapat kos pembinaan yang lebih rendah kerana ia melibatkan tanah milik kerajaan negeri.

“Di samping itu, kepakaran dan teknologi tertentu seperti Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) melalui penggunaan sistem bangunan perindustrian (IBS) perlu diberi penekanan. Jika negara maju seperti Korea Selatan, Singapura, United Kingdom menggunakan sistem ini, maka kita juga perlu mempertimbangkan penggunaannya secara meluas,” katanya.

KAWALAN HARGA

Menjawab persoalan bagaimana kerajaan boleh mengawal dan mengambil tindakan tegas kepada pemaju yang mengambil kesempatan menaikkan harga rumah di samping mengelakkan spekulasi harga rumah berlaku, beliau berkata kerajaan perlu mewujudkan undang-undang ketat berkaitan kawalan harga rumah seperti yang dilaksanakan oleh Singapura dan Korea Selatan.

“Kedua-dua negara ini mempunyai sejarah tersendiri sebelum wujud regulasi dan perundangan yang lebih ketat seperti hari ini. Korea Selatan pada tahun 1980-an turut mengalami situasi sama seperti Malaysia ketika ini apabila pemaju perumahan berkuasa menentukan harga rumah.

“Begitu juga negara maju seperti Jerman. Namun demikian, kerajaan mereka menggubal dasar yang lebih menyebelahi penduduk untuk mendapat akses kepada rumah mampu milik. Singapura pula misalnya, kerajaan amat mengutamakan pemilikan rumah dan menjadikannya sebagai agenda utama dalam pembangunan negara,” katanya.

Turut mengaitkan masalah perumahan dengan Dasar Penswastaan (yang diperkenalkan pada 1983), Muhammad Ridhuan Bos berkata dasar berkenaan telah menyumbang kepada penglibatan secara aktif pemaju swasta yang kemudiannya menjadikan jumlah unit atau bilangan rumah yang dibina oleh mereka mengatasi pembinaan sektor awam dan anak syarikat kerajaan negeri.

“Kita mengalu-alukan usaha mereka. Namun demikian sejak 2005, trend yang ditunjukkan pemaju swasta lebih banyak membina rumah kos tinggi dan semakin kurang membina rumah mampu milik dan kos rendah.

Katanya senario permintaan bagi rumah mampu milik yang mengatasi penawaran adalah kurang baik untuk golongan M40 dan B40.

“Teori klasik firma (asas teori firma) menjelaskan motif pemaju adalah memaksimumkan keuntungan dan disebabkan itu dalam situasi ini, kita memerlukan campur tangan kerajaan bagi mengimbangi antara permintaan dan penawaran,” katanya.

— Erda Khursyiah Basir