Malaysia Dateline

Video Mokhtar Senik: Mujahid siber Pas beza pandangan, nak lapor polis atau tidak

Para mujahid siber Pas sekarang berpecah kepada dua kumpulan samada mahu ulama Pas, Ustaz Mokhtar Senik membuat laporan polis atau tidak ekoran tular video dan salinan komunikasi yang didakwa antara beliau dengan seorang wanita bernama Leena.

“Report polis, saman je pihak (laki dan perempuan) yang merakam ni… itu time baru kita tahu jawapan yang betul,” tulis netizen bernama Mohamad Nabel dalam perbahasan mengenai isu.

Kenyataan Nabel disokong oleh Muna Maira dengan berkata, “setuju…ustaz kena bersihkan nama. Ajar sikit dia orang.”

Nidzam Adzhar Md Yusof juga bersetuju agar Ahli Jawatankuasa Pas Pusat ini bangkit membela diri beliau, “Harap UMS bangkit bersihkan nama beliau dari fitnah ni… sekarang nama baik beliau sudah tercemar.”

Perbincangan ini berlaku ekoran PAS Cyber Trooper membuat posting dalam akaunnya yang mendakwa kononnya penyokong Pakatan Harapan (PH) kena tipu dan percaya kepada isu ini.

“Tersebar video rakaman perbualan whatapps Ustaz Mokhtar Senik yang bersayang-sayang dengan perempuan…” tulis admin PAS Cyber Trooper itu.

Ekoran itu, pelbagai pihak membuat komen dan cadangan dalam posting itu bagi menanganinya.

Namun PAS Cyber Trooper tidak bersetuju bebanan diletakkan kepada Mokhtar Senik.

“Yang dituduh kena bela diri… yang menuduh rileks duduk rumah. Senang lepas ni nak fitnah orang. Fitnah sana sini, kemudian suruh bela diri. Kelakar kan,” tulis admin Siber trooper Pas itu.

Ekoran itu pelbagai cadangan dibuat kepada Pas apa yang perlu dibuat.

Antaranya netizen yang menggunakan nama ‘Beside Us’ menulis, “Alahai admin buat apa pening-pening nak backup ulama ni… contact suruh dia saman si Alex tu…bersihkan nama dia kalo rasa tak bersalah….”

Ia disokong oleh netizen yang menggunakan nama Chuck Shurley dengan berkata, “Dia rilek do rumah la dah hangpa tak pi report. Try hangpa pi report, baru polis panggil pi balai.”

Ini adalah kali kedua bekas Ketua Ulama Pas Pahang ini berdepan dengan isu yang dibawa oleh seorang netizen yang bernama Alexander Pittsuwan Thomprason.

Sebelum ini Alex dikatakan berlakun menggunakan nama Fikah bagi memerangkap Mokhtar sehingga didakwa ulama Pas ini menunjukkan kemaluannya kepada Fikah dalam perbualan melalui whatapps mereka.

Kali ini sekali lagi Mokhtar diperangkap oleh Alex dengan menggunakan wanita bernama Leena, seorang wanita dari Batu Kurau, Perak, tempat asal durian yang juga popular sekarang ini.