Malaysia Dateline

Video seks: Rakyat mahu tahu dua perkara, kata Anwar

PKR menyerahkan sepenuhnya kepada polis untuk melakukan siasatan terhadap bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Santubong, Haziq Abdullah Abdul Aziz, berhubung penghasilan dan penyebaran video intim yang didakwa membabitkan dirinya dan seorang menteri kanan.

Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagaimanapun berkata, dalam isu ini ada dua perkara yang mahu diketahui oleh rakyat.

“Siasatan harus serah pada polis tetapi ada dua fasa, satu apakah sahih video itu dan satu lagi siapa yang sebarkan, jadi rakyat mahu tahu kedua-duanya.

“Dan Haziq direman, itu proses polis tapi banyak orang persoal kenapa sebahagian… itu biar polis jawab,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini hari ini.
seperti dipetik sinarharianonline.

Dalam perkembangan terbaharu, Haziq bersama lima individu ditahan dalam serbuan besar-besaran di sekitar Lembah Klang pada Ahad malam.

Penahanan reman itu disahkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, namun tidak mendedahkan butiran lanjut mengenainya.

Katanya, semua individu terbabit direman sehingga Sabtu ini mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (SKMM) 1998.

Difahamkan, kesemua individu terbabit termasuk Haziq dibawa ke Mahkamah Jalan Duta pagi semalam untuk mendapatkan perintah reman.