Malaysia Dateline

Walaupun Ismail mengecewakan, Malaysia perlukan moratorium politik

Walaupun Datuk Seri Ismail Sabri mengecewakan belau dalam 10 perkara sepanjang tiga hari sahaja beliau menjadi perdana menteri, veteran DAP, Lim Kit Siang tetap akan berusaha menjayakan MoU antara kerajaan dengan Pakatan Harapan.

Ini kerana, tanpa MoU ini, pandemik Covid-19 tidak akan terurus dengan baik di samping usaha untuk menukar haluan demokrasi negara ke arah yang betul.

“Ismail Sabri bukan seorang reformis tetapi jika dia dipaksa oleh keadaan politik untuk menjadi reformis, dia berhak mendapat sokongan penuh – bukan untuk kepentingan siapa pun tetapi demi negara,” kata Kit Siang.

Bagi beliau, Malaysia memerlukan moratorium politik selama 10-18 bulan sebelum pilihan raya umum akan datang kerana tidak mahu Malaysia jatuh ke arah kleptokrasi, kakistokrasi dan negara yang gagal.

“Dalam 10-18 bulan ini, Malaysia mesti merangka dasar dan strategi baru untuk memenangkan perang yang kalah melawan pandemi Covid-19 dan mengatur semula reformasi institusi dan parlimen agar rakyat Malaysia dapat kembali ke misi untuk menjadikan Malaysia majmuk bertaraf dunia bangsa yang hebat,” katanya.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu menyenaraikan 10 perkara yang tidak dipersetujui oleh beliau terhadap Ismail Sabri iaitu:-

  • ¬†Kegagalannya untuk mendapatkan undi kepercayaan beliau sebagai PM sebagai urusan pertama di parlimen.
  • Kabinetnya yang bersais besar dan kitar semula Kabinet Muhyiddin, kecuali untuk pelantikan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kesihatan yang baru.
  • Pelantikan Muhyiddin Yassin sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Nasional.
  • Pencalonan Ismail terhadap Ahmad Maslan sebagai Timbalan Speaker Parlimen.
  • Pelantikan abang Ismail, Zamri Yaakob sebagai ketua baru Pertubuhan Peladang Nasional (Nafas).
  • Kegagalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Rina Harun untuk menjelaskan bagaimana dia dapat menyelesaikan tuntutan sebanyak RM1.9 juta untuk mengelakkan tindakan muflis.
  • Menggugurkan 29 tuduhan rasuah terhadap bekas anggota lembaga Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid.
  • Kegagalan Kabinet untuk menegakkan keputusan Mahkamah Tinggi bahawa anak-anak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu-ibu Malaysia berhak mendapat kewarganegaraan Malaysia melalui undang-undang.
  • Kegagalan Ismail untuk bertemu dengan Majlis Perundingan Malaysia mengenai Buddhisme, Kristian, Hindu, Sikh dan Taosim (MCCBCHST) untuk membersihkan bahawa tidak ada rancangan untuk menggubal undang-undang baru yang menyasarkan orang bukan Islam.
  • Pelantikan anggota Kabinet yang tidak komited untuk menegakkan Perlembagaan Malaysia dan prinsip-prinsip pembangunan negara Rukun Negara.

Tetapi, kata Kit Siang, sehingga kini, tidak ada tanda-tanda bahawa Malaysia akan menang dalam perang melawan pandemik Covid-19 setelah Ismail sebulan menjadi perdana menteri dan tiga minggu setelah Menteri Kesihatan yang baru mengangkat sumpah.

Semalam, dengan 17.577 kes Covid-19 baru dan 388 kematian Covid-19, Malaysia menjadi negara ke 8 teratas di dunia dalam kes harian Covid-19 baru dan negara No. 4 teratas di dunia dalam kematian harian Covid-19.

“Ketika kita menyambut Hari Malaysia ke-57 pada 16 September 2020, Malaysia mempunyai jumlah terkumpul 10,031 kes Covid-19 dan 128 kematian Covid-19.

“Sekarang kita mempunyai jumlah kumulatif 2.067.317 kes Covid-19 dan 22.743 kematian Covid-19,” kata beliau.

Pada minggu yang lalu, Malaysia telah mencatatkan sejumlah 2, 916 kematian Covid-19, jumlah kematian tertinggi dalam mana-mana minggu dalam pandemik Covid-19 selama 21 bulan.

“Sekiranya jumlah kematian minggu lalu berlanjutan selama setahun, kita akan mempunyai lebih daripada 150,000 kematian Covid-19 dalam satu tahun,” katanya.

Selama 31 hari Malaysia ketinggalan kepada Indonesia dalam kes Covid-19 baru setiap hari.

“Sejak dua hari kebelakangan ini, kita tewas kepada India dalam kematian Covid-19 setiap hari. India semalam mencatatkan 285 kematian Covid-19 berbanding 380 kematian di Malaysia,” katanya.

Bahkan Global Covid-19 Index (GCI) yang dibuat oleh Pemandu Associates dengan sokongan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi telah meletakkan Malaysia di kedudukan 152 dari 180 negara dalam kemas kini pada 16 September, 2021.