Wanita ini dedah bagaimana taktik penipuan insurans tuntut ‘lost of use’

Oleh AYHAN FERHAT

Seorang wanita berjaya dedah bagaimana taktik penipuan insurans menuntut ‘lost of use’ kereta BMW yang dilanggar.

Beliau pemilik BMW mendedahkan pengalaman hampir ditipu pihak insurans apabila membuat tuntutan hilang guna (Lost of Use) untuk keretanya yang terlibat kemalangan dilanggar belakang beberapa bulan lalu.

Fatiha Ziqra di facebooknya menceritakan keretanya teruk dilanggar hingga terpaksa dimasukkan ke bengkal selama 98 hari untuk dibaik pulih, dan sudah menerima kembali BMW tersebut dalam keadaan baik.

Bagaimanapun ketika membuat tuntutan Lost of Use, dia dimaklumkan tuntutan itu hanya diluluskan kurang RM1,000 kerana pihak insuran berpendapat masa diperlukan untuk membaik pulih BMW tersebut hanya 76 jam saja, atau 3 hari 4 jam.

Paling tidak masuk akal, alasan diberikan pihak insurans apabila diminta memperincikan pengiraan mengikut jam, tiada sesiapa dapat atau menunjukkan sebarang garis panduan yang digunakan dalam sistem pengiraan jam tersebut.

Bagaimanapun selepas dia menghantar surat tidak berpuas hati berhubung isu itu, dia menerima e-mel tuntutannya ditambah 14 hari, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan 28 hari .

Tidak berpuas hati dengan tuntutan tersebut, Fatiha, yang juga seorang doktor, menghantar sekali lagi surat, tetapi kali ini surat tersebut turut dihantar ke beberapa pihak, termasuk Bank Negara. Ajaibnya, beberapa minit selepas itu tuntutan penuhnya diluluskan dan selepas dua hari wang tersebut dimasukkan ke dalam akaunnya.

Wanita ini dedah bagaimana taktik penipuan insurans tuntut 'lost of use'
Ini kereta BMW yang dilanggar dari belakang

Ikuti pengalaman beliau melalui coretan di bawah;

Assalamualaikum semuašŸ„°

Hari ini saya nak kongsikan pengalaman sndiri berkaitan Lost Of use claim kereta saya yang teruk dilanggar tempoh hari. saya ada kongsikan cerita tentang bagaimana saya dilanggar teruk dr belakang oleh pemandu yang tak berhemahā€¦dan bagaimana kereta saya dimasukkan ke dalam bengkel selama 98 hari lamanya untuk dibaiki. alhamdulillah kereta dapat balik dalam condition tiptop (so far)ā€¦syukur for that

so mungkin ramai yang tidak tahu bila kita dilanggar dr belakang dan dibuktikan tidak bersalah melalui siasatan polis, kita boleh claim Loss of use ( sebab kita tiada kenderaan untuk kegunaan harian)..saya selalu dengar term ini..tapi sebab ini first time kene langgar teruk dan kerugian yg saya alami berikutan pelanggaran agak tinggi..jadi saya dapatkan info dr bengkel..memang layak untuk claim dan bengkel boleh tolong uruskan permohonan

basically loss of use ni die akan kira berapa hari telah diperlukan oleh bengkel untuk baiki kereta kita darab dengan cc keretaā€¦mcm kereta saya 2500 cc which equals to rm50 sehari for claim..so out of 98 hari tu kene tolak cuti umum, sabtu ahad dan masa menunggu spare part..so dapatla total dalam 50++ hari..

Di sinilah ketidakadilan bermulaā€¦tiba2..dapat surat reply dr insuran claim saya tu diluluskan less than seribu sahajaā€¦mungkin disebabkan faktor penuaan saya malas nak bertekak..saya pon hantar emel reply mengatakan..saya request justification berserta guidelines dr bank negara kenapa seribu shaja diluluskanā€¦
tau dia reply apa?ā€¦die cakap ā€œoo sebab kita cek..secara keseluruhan sebenanya masa yg diperlukan untuk baiki kereta tu hanya 76 jamā€ eh šŸ¤¬šŸ¤¬šŸ¤¬ apa!!!ā€¦.aku 3 bulan xde kereta kotā€¦no one in a sane mind would say it will take only 76H after looking at my car condition..da la claim smpi 60k (lebih kurang mcm tula aku cakap dalam phone time tu – sabar tu mmg tinggal tipis je layan diorg ni)ā€¦

Bila minta justification for hour based calculation. Insuran ckp adjuster yg quote 72hours. Bila call adjuster. Adjuster reply, boss dia yg suruh buat calculation mcm tu. šŸ˜” so until this second not even one person either from insuran company or adjuster can show me the black & white guideline yang diorang gunakan for hour calculation system

so malas nak gaduh (walaupon dua kali gak call & argue) i wrote a letter..mngatakan i tak puas hati dengan claim yg korg bagi..it is ridiculous..and tidak mengikut guidelines yg ditetapkan oleh bank negara..and i demand guideline mana yg diorg ikot tu for hours calculation for repairing (which till today xdpt)ā€¦and i quoted the bank negara punya guidlines dalam surat tuā€¦

Few min later diorg pon reply emel tuā€¦tambah la lagi 14 hari dalam claimā€¦ die cakap boleh la die add lagi 14 hari..so total jadi 28 hari.. so ni ketidakadilan yg kedua laā€¦kalau dpt kat customer lain boleh la nak cong..customer lain mungkin akan buat sujud syukur terus dapat claim 28 hariā€¦mungkin diorg akan berpegang dengan ayat ā€œalhamdulillah dapat claim pon da cukup bagusā€ without knowing the actual amount yg mmg hak diorgā€¦

Yang paling sakit hati sebab bile da naek jadi 28 hari tuā€¦agent insuran yg jaga my case tu boleh plak cakap..its not her right to comment la apa la..semua nak lepas tanganā€¦nak close caseā€¦time tu i mcm malas nak layan org b***h so i terus proceed with second appeal letterā€¦this time around i cakap dalam surat tu..i mmg x puas hati dengan approval 28 hari tuā€¦i mmg demand full claim..tp kali ni..i cc kan surat tu ke both insurance, Bank Negara, TPPM and my lawyer office..

guess what guys?..i terus dapat mesej dr agent agent as belowā€¦.

  1. ā€œKalau boleh jangan libatkan bank negara, pengalaman saya susah kita bila libatkan bank negara niā€
  2. ā€miss da hantar a copy letter to bank negara ke?
  3. ā€œkalau belum miss jangan hantar duluā€¦sebab kita boleh tgk claim missā€
  4. ā€œkalau kita boleh bagi full claim, miss x perlu libatkan bank negaraā€
    see guys?
    beberapa minit lepas tuā€¦terus dapat reply emel..approved claimšŸ˜šŸ˜šŸ˜ā€¦full claim as per demandā€¦and after dua hari terus duit masuk dalam bankā€¦wow impressive kan!ā€¦

I dah lama sabar dengan taktik industri niā€¦time nak suruh amek insuransā€¦coverage ko tu..konon cover dr luh mahfuz smpi titian siratā€¦byaran kene on time kalau tak effect nila effect tulaā€¦tp bile nak claim..mcm hampehhhā€¦

And waktu i tulis emel tu adela beberapa colleuages yg tgk surat tu..and diorg share pengalaman diorg..hantar surat claim Loss of use seribu dapat 300 je..hantar 2ribu..dapat 500 je..and diorg cakap diorg redha jela..so imagine berapa bnyak da org kene macam tuā€¦berapa keuntungan bodoh je diorg buatā€¦(berapa bnyak hak org kene tipu)ā€¦

Dah lama berbulu dengan industri ni sebenarnya..penuh penipuanā€¦bnyak hidden policies..and blaming game nanti ke customer..and customer plak malas nak gaduh2..so agreed je with whateverā€¦

Tu belum aku masuk part medical insuransā€¦berapa kali dah as a doctor..i got requests ā€œdr boleh x tulis mcm ni..kalau x insurans saya tak coverā€ā€¦ā€dr boleh tak adjust part ni..kalau x insurans saya tak coverā€ā€¦
so guys..know your facts rightā€¦and jangan pernah takot untuk fight for your own rightā€¦as customer always know what you are paying forā€¦and jangan terima bulat2 je ape agent cakapā€¦yg paling penting be smart..xpayah nak terpekik terlolong kat kaunter..no pointā€¦tulis surat..supaya ade legal documentationsā€¦and cc kan kepada pihak berkenaan..kalau mmg hak u, u akan dpt..dont worry..

Sekian bebelan..so i can finally say im free from all the bullshits that happen from my accidentā€¦semoga kita semua dijauhkan dan diberikan keselematan always..

wallahualam

Baca juga: https://malaysiadateline.com/paracetamol-bukan-sahaja-legakan-sakit-kepala-tapi-boleh-suburkan-pokok-diserang-serangga/