Wanita muat naik video berbaur perkauman semasa konsert AR Rahman, polis buka kertas siasatan

Oleh SHAFIQAH MUKHSIN

Seorang wanita memuat naik video berbaur perkauman ketika hadir menyaksikan konsert AR Rahman di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Sudahlah hadir untuk sokong artis lain, komen pula lagu komposer muzik yang pernah memenangi anugerah Oscar itu sebagai memeningkan.

Ekoran itu, satu laporan telah diterima berhubung video yang dimuat naik oleh pengguna @fatinamyralee itu sekitar pukul 5.15 petang, Selasa.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Zam Halim Jamaluddin mengesahkan laporan tersebut.

“Ekoran laporan itu, satu kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamanan.

“Turut sama, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian,” katanya dalam kenyataan media semalam.

Menurut Zam Halim, sehingga kini percakapan saksi telah dirakam dan siasatan terperinci sedang dilakukan berhubung kejadian tersebut.

Tidak salah untuk menyokong artis kesukaan anda tapi tidak perlu sampai membuat kenyataan perkauman untuk meraih perhatian.

Baca juga: Salah tebang pokok mempelam, MPK dan kakitangan diarah bayar guru RM40,000