Malaysia Dateline

Wanita PH gesa SPRM segera hentikan kaedah intimidasi, penyiksaan ke atas saksi

Wanita Pakatan Harapan (PH) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya segera menghentikan kaedah intimidasi dan penyiksaan mereka semasa siasatan atau mengambil keterangan daripada saksi.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, mereka mempersoalkan adakah kaedah menakut-nakutkan dan menyeksa saksi ketika rakaman keterangan diambil merupakan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang baharu diamalkan oleh SPRM di bawah Perikatan Nasional (PN)?

Katanya, adakah ini perkara baharu di bawah arahan Kerajaan PN di mana mereka yang telah dipanggil ke pejabat SPRM harus bertahan semasa soal siasat dan penyaksian saksi.

Kenyataan itu mengulas kejadian yang berlaku ke atas Nurul Hidayah, pegawai Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq yang telah dipanggil ke Ibu Pejabat SPRM sebagai saksi.

Ketika membacakan laporan polisnya, Nurul Hidayah menyatakan bahawa sepanjang sesi tersebut dengan pegawai SPRM lelaki dan wanita, dia mengalami intimidasi, ancaman dan taktik menakutkan oleh mereka yang menyoalnya sebagai saksi.

Beliau dijerit, telefon bimbitnya dilemparkan ke arahnya, dia dipanggil “babi” dan “bodoh”, dia diberitahu bahawa dia pantas hidup sebagai anak yatim piatu ketika keluarganya tidak memperakukannya, dia dipaksa berdiri selama 30 minit di atas satu kaki dengan kedua-dua lengan diangkat semasa menjawab soalan.

“Datuk Seri Azam Baki selaku Ketua Pesuruhjaya SPRM mesti melancarkan siasatan mengenai salah laku dan penyiksaan saksi, malah suspek yang dibawa ke semua premis SPRM untuk disoal siasat.

“Kami meminta Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun, agar berani dan segera mengambil tindakan atas laporan polis yang dibuat oleh Nurul Hidayah,” kata kenyataan itu.

Kenyataan bersama itu dibuat oleh Senator Aiman Athirah Al Jundi dari AMANAH, Rodziah Ismail (PKR) dan Chong Eng (DAP).

Jelasnya, tiga bulan di bawah PN, penyalahgunaan kuasa, penyeksaan dan ancaman secara terang-terangan terus berlaku di SPRM.

Tegasnya, soal siasat menggunakan kekerasan yang berlebihan mesti diklasifikasikan sebagai tindakan jenayah dan mereka yang terlibat harus segera diambil tindakan.

“Tidak ada tempat untuk tingkah laku samseng dalam agensi kuat kuasa awam seperti SPRM dan Perdana Menteri mesti mengambil langkah untuk menghentikan budaya membuli dan mengganasi suspek dan saksi.

“Ingat, SPRM juga mempunyai sejarah hitam yang tersendiri dan tidak akan pernah dilupakan oleh semua.

“Kami menyatakan solidariti kami kepada saudari Nurul Hidayah dan rakan-rakannya serta semua yang menjadi mangsa penyiksaan, ancaman dan taktik menakut-nakutkan oleh SPRM dan meminta siasatan penuh terhadap insiden mengaibkan ini,” tambahnya.