Malaysia Dateline

Proton Geeley

Warga China mungkin ketuai Proton

Tokoh automotif China, Li Chunrong (Gambar bawah) secara rasmi telah menyertai kumpulan pengurusan kanan Geely serta menduduki jawatan Ketua Eksekutif Proton, lapor Berita Harian hari ini memetik pendedahan portal China, Automotif Review.

Li Chunrong Chunrong sebelum ini menyertai Dongfeng Automobile pada 1987 dan dilantik sebagai Pengarah dan Timbalan Pengurus Besar Eksekusif Dongfeng-Honda Engine Co Ltd pada Julai lalu.

Dalam perkembangan berkaitan, kerajaan tidak campur tangan dalam soal pelantikan individu untuk menerajui Proton seperti diakui Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed pada awal Ogos lalu.

 Menurutnya, Perusahaan Otomobil Nasional Berhad (Proton) kekal berstatus syarikat Malaysia walaupun melantik warga asing untuk memimpin syarikat tersebut.

Sementara itu, Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dilapor Utusan Malaysia pada Mei lalu bahawa kerajaan tidak mempunyai kepentingan dalam perjanjian dengan Geely kerana melibatkan urus niaga antara syarikat swasta.

Langkah penjualan Proton itu ekoran kerugian besar yang dialami sejak beberapa tahun lalu sehingga memaksa Proton meminjam daripada kerajaan RM1.5 bilion bagi membolehkan pembayaran dibuat kepada vendor dan pembekal yang telah tertunggak selama lapan bulan.

Pada 2015 misalnya, Proton dicatat mengalami kerugian menghampiri RM650 juta manakala hampir RM150 juta pada tahun berikutnya dengan pada masa ini hanya mampu menjual kira-kira 5,000 unit sebulan.

Sejak Januari 2012, Proton yang mulai diwujudkan pada 1985 bukan lagi syarikat kerajaan sebaliknya syarikat persendirian apabila dibeli oleh DRB-Hicom.

{loadposition myposition}