Malaysia Dateline

Waytha Moorty akan disiasat, kata KPN

Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waytha Moorthy akan disiasat kerana hasutan atas kenyataan yang dibuatnya berikutan frasa di kuil Sri Maha Mariamman di USJ25 baru-baru ini, kata Ketua Polis Negara (IGP) Mohamad Fuzi Harun.

Fuzi berkata menteri, yang bertanggungjawab terhadap perpaduan dan kesejahteraan sosial, juga akan disiasat kerana melakukan satu lagi kesalahan tetapi beliau enggam menjelaskan lanjut.

Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin, yang hadir di sidang akhbar di ibu pejabat polis Bukit Aman, turut mengesahkan Waytha akan dipanggil untuk memberi kenyataan.

Waytha dijangka memberi kenyataan kepada polis petang ini.

Waytha telah menjadi antara empat anggota Kabinet yang pada awalnya mengecam kenyataan polis Subang Jaya, pada awal pagi di kuil sebagai “palsu dan tidak bertanggungjawab”.

Yang lain ialah M Kulasegaran, Xavier Jayakumar, Gobind Singh Deo dan timbalan menteri R Sivarasa.

Mereka mengatakan bahawa pihak polis Subang Jaya menggambarkan kejadian itu sebagai pertelingkahan antara dua kumpulan India.

Mereka juga menanyakan soalan mengapa hanya satu kereta peronda dari pasukan polis tiba di tempat kejadian pada 4.15 pagi manakala Unit Rizab Persekutuan hanya tiba pada pukul 6 pagi.

Walau bagaimanapun, beliau kemudiannya memuji polis kerana mempamerkan tahap profesionalisme tertinggi dalam menangani isu kuil Seafield Sri Maha Mariamman.

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada Fuzi atas tindakan segera oleh pihak polis untuk mengawal keamanan di sekitar kuil.

Sementara itu, Muhyiddin berkata polis telah mengenal pasti dalang frasa di kuil itu.

“Kami telah mengambil tindakan terhadap mereka yang kami percaya bertanggungjawab dan penangkapan lebih banyak telah dibuat.

“Ramai orang telah tampil untuk membantu, termasuk dalam kes Muhammad Adib Kassim yang cedera dalam kejadian rusuhan itu.

“Kami akan terus melakukan siasatan sehingga kita mengetahui siapa yang bersalah,” katanya.

Muhyiddin sebelum ini mengatakan bahawa polis akan dibenarkan untuk menyiasat keganasan di Kuil Sri Maha Mariamman, di bawah undang-undang tertentu termasuk undang-undan yang sedang dikaji oleh kerajaan semasa.

Ini termasuk Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan) 2017 (Poca), Pencegahan Akta Keganasan (Pota), Akta Hasutan 1948 dan Akta Tindakan Khas Kesalahan Keselamatan (Sosma).

Sementara itu, pada perhimpunan 8 Disember mengenai Konvensyen Antarabangsa Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Racun (ICERD), Muhyiddin menggesa para peserta untuk mematuhi peraturan tersebut.

“Mereka yang ingin mengambil bahagian mesti tahu peraturan, apa yang harus mereka lakukan dan tidak menimbulkan huru-hara yang boleh menyebabkan bahaya kepada masyarakat.

“Kami juga ingin mengingatkan peserta untuk tidak membawa kanak-kanak ke erhimpunan sekiranya ada kejadian yang tidak diingini,” katanya.