Malaysia Dateline

WHO lancar strategi global terhadap pandemik selesema berbahaya berikutnya


Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melancarkan satu strategi influenza global bagi melindungi dunia daripada pandemik selesema berbahaya berikutnya, lapor agensi berita China Xinhua memetik kenyataan agensi itu pada Isnin.

Pandemik influenza itu “adalah perkara yang membabitkan bila dan bukan jika,” menurut WHO yang menganggarkan bahawa ancaman kesihatan awam terbesar itu berpotensi mengancam nyawa berjuta-juta orang kerana penularan virus yang cepat.

“Ancaman pandemik influenza sentiasa ada,” kata Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam satu kenyataan.

Strategi itu bertujuan memperkukuh sistem pengawasan dan membangunkan peralatan global yang lebih canggih untuk mencegah dan influenza.

Ketua Kesiapsiagaan dan respons WHO, Ann Moen, berkata vaksin yang ditambah baik dan memiliki imuniti lebih lama amat diperlukan selain antivirus serta rawatan lebih baik untuk penyakit.

Dianggarkan sejumlah sebilion orang dijangkiti selesema setiap tahun, yang menyebabkan antara 290,000 dan 650,000 kematian, menurut laporan kesihatan WHO.

Pandemik selesema terakhir di seluruh dunia adalah disebabkan virus H1N1, yang menular antara 2009 dan 2010.

Kajian mendapati sekurang-kurangnya seorang daripada lima individu di seluruh dunia telah dijangkiti pada 2009 dan kadar kematian ialah 0.02 peratus.

— BERNAMA