Malaysia Dateline

Low Taek Jho

Wisma Putra digesa buktikan kerakyatan Jho Low

“Dakwaan DOJ daripada dokumen kerajaan Amerika Syarikat itu perlu dibuktikan tidak hanya bersandarkan kepada desas-desus.

“Wisma Putra kini perlu memikul tanggungjawab untuk memeriksa dakwaan ini.

” Wisma Putra sama ada mempunyai perlu menangkis Washington mengunakan saluran diplomatik jika Jho Low hanya mempunyai kewarganegaraan Malaysia sahaja atau membuat laporan polis terhadap Jho Low jika Perlembagaan Persekutuan Sesungguhnya telah dilanggar,” ujarnya  Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini pada Mac 2016 lalu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Kelana Jaya Eong Chen, dipetik berkata, mengesahkan Jho Low atau nama sebenarnya Low Taek Jho tidak mempunyai dua kerakyatan dan kerajaan katanya lagi, tidak menerima sebarang aduan bahawa Jho Low mempunyai dua kerakyatan.

Sebaliknya hari ini DoJ mendedahkan Jho mempunyai dua kerakyatan Malaysia dan Pulau West Indise St Kitts dan Nevis.

Ini terkandung dalam saman ketiga DoJ berkenaan 1MDB untuk merampas AS$540 juta lagi aset yang berkaitan dengan apa yang jabatan itu dakwa sebagai “konspirasi antarabangsa untuk mencuci dana yang disalahgunakan dari sebuah ‘sovereign wealth fund’ Malaysia”.

Ini menjadikan jumlah tuntutan pelucuthakan yang dibuat oleh DOJ dalam kes ini meningkat kepada AS$1.7 bilion.

DOJ mendakwa Low telah menandatangani sepucuk surat dengan kepala surat firmanya Good Star Ltd untuk memudahkan pemindahan satu dana pada 19 Mac 2010.

Tanda tangan itu “sama dengan yang Low gunakan pada pasport Malaysia, Kitts dan Nevis,” katanya.

St Kitts membenarkan warga asing mendapatkan kewarganegaraan sebagai balasan untuk pelaburan hartanah sekurang-kurangnya AS$400,000 atau satu sumbangan sekurang-kurangnya AS$250,000 kepada dana kepelbagaian industri gula di negeri ini.

Dalam hal ini Lip Eng turut menegaskan, Pengarah Komunikasi Strategik BN Datuk Abdul Rahman Dahlan pernah mengesahkan bahawa Malaysian Official 1 (MO1) yang disebut dalam saman DoJ sebagai perdana menteri Najib Razak.

Justeru ujarnya lagi, kini Abdul Rahman juga telah mengesahkan bahawa dalam saman DoJ yang mendakwa isteri MO1,sebagai Rosmah Mansor?

Dalam temu bual dengan BBC pada September lalu, menteri yang pengarah komunikasi strategik PM jabatan merangkap BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan, mengesahkan bahawa Rasmi Malaysia 1 (MO1) disebut dalam pelbagai saman DOJ berhubung dengan 1MDB adalah PM kita Najib Abdul Razak .

” Atau kini beliau akan menafikan semua untuk menjaga keamana dan pengetahuan umum?

“Jika Rahman tidak mengesahkan bahawa isteri MO1 ini memang Rosmah, tugasnya sebagai pengarah komunikasi strategik BN perlu menjelaskan kepada rakyat logik di sebalik pembelian barangan kemas berupa rantai leher, gelang, cincin dan anting-anting untuk Rosmah dengan wang berasal dari AS$620 juta yang Najib kembalikan ke ‘penderma’ beliau,” tegasnya.

DOJ turut melaporkan antara aset tambahan yang didakwa diperolehi dengan dana 1MDB yang dicuri dan akan dirampas oleh DOJ itu termasuklah sebentuk berlian 11.72 karat berbentuk jantung;

Sebentuk loket berlian 8.88 karat merah jambu yang dilitupi berlian 11-karat.Set barangan kemas emas putih dan berlian 18 karat, termasuk kalung berlian, anting-anting berlian, gelang berlian, dan cincin berlian.