Malaysia Dateline

Salah sebuah gereja di Koptik Mar Girgis di Tantameragut 29 nyawa dalam kejadian dua buah gereja di bom.

Wisma Putra sahkan tiada rakyat M’sia cedera dalam serangan bom di Mesir

Tiada rakyat Malaysia dilaporkan cedera dalam kejadian serangan bom di dua buah gereja Kristian Koptik di Mesir, yang mengorbankan 47 orang dan mencederakan 137 orang, semalam.

Wisma Putra, dalam kenyataan di sini hari ini, berkata Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah akan terus memantau perkembangan insiden serangan tersebut.

Menurut kenyataan itu, kerajaan Malaysia mengutuk keras serangan bom di Gereja Koptik Mar Girgis di Tanta dan Kathedral Koptik Ortodoks Saint Mark di Iskandariah.

Susulan kejadian itu, kerajaan Mesir telah mengisytiharkan keadaan daurat di negara berkenaan.

“Kerajaan Malaysia merakamkan ucapan takziah kepada kerajaan dan rakyat Mesir serta kepada keluarga dan mangsa yang terlibat dalam insiden serangan tersebut,” menurut kenyataan itu.

Wisma Putra mengingatkan rakyat Malaysia yang berada di Mesir supaya sentiasa berhati-hati dan peka terhadap keadaan keselamatan mereka.

Menurut kenyataan itu, serangan bom pertama di Tanta itu telah meragut 29 nyawa dan mencederakan 71 orang manakala serangan kedua di Iskandariah telah mengorbankan 18 orang dan mencederakan 66 orang.

Sebarang pertanyaan atau bantuan boleh dikemukakan kepada Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah menerusi talian +20237610013, +20100276388 atau menerusi e-mel [email protected]