Malaysia Dateline

Wong Chen bidas kenyataan Mustapha sekadar mahu lindungi pemimpin kleptokrat

Ahli Parlimen Kelana Jaya Wong Chen menempelak kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Jeli Datuk Seri Mustapha Mohamed yang dilaporkan media arus perdana berkaitan Belanjawan Alternatif Pakatan HarapanĀ  dakwanya, tiada asas dan bukti untuk mengurangkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Wong Chen berkata, beliau amat terkejut Mustapha yang juga seorang Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengeluarkan kenyataan sedemikian seolah-olah ditulis oleh pihak lain.

“Datuk Seri Mustapha adalah seorang teknokrat yang berkebolehan. Kami bekerja sama dengan kaukus TPPA, bersetuju untuk tidak bersetuju dengan banyak isu.

“Oleh itu saya sangat terkejut dengan kandungan kenyataan akhbarnya yang menjelaskan Bajet Alternatif Pakatan Harapan tanpa asas atau bukti.

“Pada pandangan pertama, seolah-olah pernyataan itu ditulis oleh orang lain dan namanya telah ditambahkan dalam kenyataan itu.

“Saya yakin bahawa kebanyakan anda juga bertanya soalan yang sama; mengapa menteri MITI mengulas anggaran belanjawan kami dan bukan menteri kewangan?,” soalnya dalam kenyataan hari ini.

Semalam media melaporkan Mustapha dipetik berkata, Bajet Alternatif yang terkini itu tidak mempunyai sebarang asas dan pembangkang sebaliknya, sibuk menjual retorik politik untuk menutup kegagalan mereka dalam menyediakan agenda ekonomi yang meyakinkan.

Belanjawan Alternatif itu ujarnya lagi, merupakan pengulangan kepada janji lama, dihasilkan oleh pembangkang sama yang gagal menyediakan pelan jelas dan konsisten mengenai bagaimana janji tersebut akan dipenuhi dan dibiayai.

Wong Cheng yang juga Ketua Jawatankuasa Bajet Pakatan Harapan berkata, Bajet Alternatif Pakatan Harapan adalah dokumen 75 halaman yang menggambarkan pelbagai dasar, ramalan dan naratif.

“Namun penalaran tunggal yang disediakan oleh Mustapha untuk menjatuhkan bajet kami, terletak pada persoalan pengiraan GST kami.

“Berhubung dengan rancangan kami untuk menghapuskan GST, Mustapha berkata yang berikut: “… bukannya berkongsi dengan kami rancangan mereka untuk mengimbangi kejatuhan pendapatan ini, mereka hanya bergantung pada andaian yang dipersoalkan bahawa pemotongan cukai akan mengakibatkan penggunaan yang lebih tinggi dan cukai koleksi.”

“Jika Mustapha tidak boleh diganggu untuk membaca keseluruhan belanjawan, dia sekurang-kurangnya dapat membaca seksyen kami 2.2.2 dengan tepat berjudul “Bolehkah kita mampu menghapuskan GST?” Pada muka surat 14 hingga 15 belanjawan kami, di mana kami terperinci rancangan kami tentang bagaimana untuk membayar ganti rugi penurunan dalam pendapatan GST.

“Kami juga menyediakan meja dengan perhitungan.Untuk beberapa alasan yang aneh, Mustapha memutuskan mengabaikan ini dan dia memilih untuk membuat kenyataan bahawa kami tidak mempunyai rancangan sedemikian.

“Beliau gagal menawarkan sebarang hujah balas atau data untuk menunjukkan apa yang sepatutnya. Seorang menteri kanan dengan pakar perunding dan petugas yang benar-benar berminat, sekurang-kurangnya memberikan beberapa nombor sebagai balasan.
“Bukankah munafik bagi seorang menteri kanan untuk menyatakan bahawa nombor fiskal kita sebagai tidak bertanggungjawab, sementara dia tidak bertanggungjawab (gagal memberi bukti yang tepat) dalam jawapannya?,” terangnya.

Justeru Wong Chen berpandangan Mustapha dakwanya lagi, tidak mengiktiraf cadangan Pakatan Harapan untuk mengimbangi 80% kekurangan CBP dengan menghapuskan RM20 bilion daripada pembaziran dan rasuah.

“Mengapa Mustapha mengabaikan pelan anti rasuah? Bolehkah dia percaya bahawa tidak ada pembaziran dan rasuah dalam pemerintahannya?

“Atau adakah ia benar-benar telah memberikan semua harapan untuk melihat Malaysia bebas rasuah?

“Mengenai tuduhannya bahawa kita menyebarkan tuntutan tidak berasas untuk merosakkan reputasi Malaysia, dia perlu bangun dari tidur.

“Mustapha sepatutnya tahu sebagai seorang menteri MITI mengenai skandal 1MDB yang telah menimbulkan reputasi antarabangsa negara ini.

“Ia seolah-olah berdiri dengan sokongan ahli kabient lain, berpura-pura bahawa ia tidak wujud dan menjejaskan kedudukan antarabangsa Malaysia.

“Akhir sekali, beliau juga mendakwa bahawa perdana menteri akan membentangkan rancangan ekonomi yang baik pada hari Jumaat ini.
“Sebagai menteri kanan, Mustapha pastinya tahu bahawa pembentangan belanjawan itu bukanlah tugas Perdana Menteri, tetapi dari menteri kewuangan.

“Lebih penting lagi, beliau harus tahu bahawa tadbir urus yang baik menetapkan bahawa orang yang sama tidak boleh memegang kedua-dua jawatan.

“Keseluruhannya, kenyataannya adalah cubaan yang lemah dan bertujuan untuk menjatuhkan bajet Pakatan Harapan dan tanpa asas kukuh.

“Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa pernyataannya adalah retorik yang luar biasa untuk seorang teknokrat. Kita boleh membuat spekulasi bahawa beliau menghadpai konflik dalaman sama ada untuk berkhidmat kepada seseorang (Najib), yang mana Jabatan Kehakiman AS menganggapmya sebagai seorang kleptokrat,” ujarnya.

Semalam Pakatan Harapan membentangkan Belanjawan Alternatif Malaysia 2018 yang dibacakan oleh Ketua Pembangkan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail di bangunan Parlimen.

Sebanyak 10 agenda utama disenaraikan dalam belanjawan itu untuk menyelesaikan isu-isu rakyat sekiranya Pakatan Harapan berjaya mengambil alih kerajaan BN dalam PRU ke-14 kelak.