Yadim persoal debat PTR tanpa kewarasan, realistik akan sensitiviti masyarakat

Yadim persoal debat PTR  tanpa kewarasan, realistik akan sensitiviti masyarakat

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) menyifatkan penganjuran Debat Piala Tun Razak (PTR)  2019 sesuatu yang aneh berlaku apabila sebuah pertandingan diperingkat kebangsaan menyentuh isu sensitif keagamaan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Bahagian Media dan Teknologi Dakwah Yadim hari ini, berkata, timbulnya polemik yang kontroversi sebenarnya boleh dielakkan sekiranya penganjur mempertimbakgan secara waras dan bersikap realistik akan sensitiviti masyarakat Malaysia.

“Besar kemungkinan pihak penganjur membayangkan bahawa di era Malaysia baharu ini, setiap pihak bebas mengutarakan pandangan tanpa menginsafi bahawa kebebasan tersebut harus dibina atas dasar kebertanggungjawaban yang tinggi terhadap setiap citra perbezaan yang wujud,” ujar kenyataan itu.

Menurut kenyataan yang sama, ia tambah menghairankan adalah sikap penganjur yang menimbulkan kontroversi dalam sebuah pertandingan debat sekolah yang umum mengetahui bahawa perdebatan tersebut bukanlah sebuah perdebatan dunia akademik dan ini melambangkan kegopohan dan keculasan yang
tinggi.

“Sekiranya penjelasan yang cuba dilakukan oleh pihak hakim pertandingan dalam mempertahankan tindakan mereka dilihat begitu dangkal dari segi hujah akademik dan intelektualnya adakah pihak penganjur mengandaikan sebuah pertandingan yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah yang masih diperingkat awal pembinaan kapasiti ilmu mampu untuk memberikan penghujahan yang adil dan tepat berdasarkan disiplin ilmu yang bersesuaian sementelah tajuk yang didebatkan tersebut bukanlah sebuah tajuk yang dibincangkan secara enteng oleh pakar yang berkaitan,” katanya.

Justeru Yadim memandang serius tindakan yang seakan mengundang api kontroversi dan memalitkan nama kementerian dan kerajaan dalam isu yang tidak wajar itu.

“Yadim menggesa agar siasatan secara menyeluruh dilakukan dan satu garis panduan diwujudkan bagi penganjuran program debat agar ia tidak lagi menimbulkan isu-isu sensitif sebagaimana yang berlaku,” katanya kenyataan itu.