Malaysia Dateline

Sultan Muhammad ke V

YDP Agong kurnia biasiswa kepada 12 pelajar

Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V hari ini berkenan mengurniakan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) bagi sesi 2018/2019 kepada 12 penuntut institusi pengajian tinggi di Istana Negara di sini.

Kesemua penerima biasiswa, yang dipilih oleh Jawatankuasa BYDPA, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) itu, melanjutkan pelajaran di peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang ekonomi, undang-undang, sains dan teknologi di universiti-universiti tempatan dan luar negara.

Enam penerima biasiswa bagi peringkat sarjana ialah Muhammad Adli Amirullah, pelajar bidang Ekonomi di Universiti Malaya; Muhammad Izzat Luqman Shahdan (Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Imperial College London, United Kingdom (UK); Illa Syafiqah Johari (Farmakologi, Universiti Sains Malaysia (USM); Nurhasliza Zolkefli (Bioteknologi, Universiti Putra Malaysia); Gregory Domnic (Bioteknologi, USM) dan Long Zulkarnaen Long Zainudin (Kejuruteraan Lanjutan Mekanikal dan Sistem Kawalan, Imperial College London).

Enam penerima bagi pengajian PhD pula ialah Yong Bang Xiang (Kejuruteraan Pembuatan, University of Cambridge, UK); Fatin Najiah Mohd Idrus (Fisiologi, USM); Raif Rafideen Norisam (Fizik, University College London, UK); Koh Kim Jie (Kejuruteraan Awam, University of Cambridge, UK); Ng Wei Kuan ( Kejuruteraan Mekanikal, Universiti Teknologi Malaysia) dan On Yue Yuan (Biologi, University of Cambridge).

Sejak diperkenalkan pada 2006, sehingga kini seramai 153 pelajar telah menerima BYDPA iaitu 76 pelajar di peringkat Sarjana manakala 77 pelajar di peringkat PhD.