Malaysia Dateline

Yang diPertuan Agong Sultan Muhammad V berkenan memeriksa pasukan Kawalan Kehormat Utama yang terdiri daripada 104 anggota dan empat pegawai dari Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Mejar Mohd Ridhwan Basheer pada Istiadat Pembukaan Penggal Kelima Majlis Parlimen yang ke13 di Bangunan Parlimen hari iniFoto Bernama

YDP Agong rasmi istiadat pembukaan Parlimen

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V merasmikan Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama bagi penggal kelima Parlimen Ke-13 sebentar tadi.

Keberangkatan tiba Sultan Muhammad V pada jam 10 pagi tadi disambut Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dan Yang Dipertua Dewan Negara, Senator Datuk Seri S A Vigneswaran.

Turut menyambut keberangkatan baginda ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Sultan Muhammad V menerima sembah ‘Hormat Diraja’ daripada Mejar Mohd Ridhwan Basheer yang mengetuai barisan kawalan keselamatan utama Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja.

Selepas itu lagu Negaraku dimainkan oleh pancaragam Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja diketuai Kapten Muhammad Nor Azizan Yahya diikuti tembakan meriam 21 das.

Baginda kemudian memeriksa pasukan kawalan kehormat utama terdiri daripada 104 anggota dan empat pegawai Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja diketuai Mohd Ridhwan. Selesai istiadat, Sultan Muhammad V kemudian diiringi ke Bilik Diraja untuk bergambar sebelum ke Dewan Rakyat bagi menyampaikan titah ucapan perasmian.

Persidangan Dewan Rakyat akan berlangsung selama 20 hari hingga 6 April, manakala Dewan Negara dari 17 April hingga 27 April selama sembilan hari. Persidangan kali ini kembali menggunakan bangunan Dewan Rakyat yang sudah dinaik taraf selepas menjalani ubahsuai sejak 2012.

Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V berkenan menerima titah diraja daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Istiadat Pembukaan Penggal Kelima Parlimen Ke-13 di Bangunan Parlimen hari ini.-Foto  Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.

  Ahli Parlimen Parit Buntar Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dan Ahli Parlimen Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin yang turut hadir pada  Istiadat Pembukaan Penggal Kelima Majlis Parlimen yang ke-13 di Bangunan Parlimen hari in.-Foto Malaysia Dateline  oleh Wan Zahari Wan Salleh.

  Ahli Parlimen Kuala Krai  Dr Hatta Ramli beramah mesra dengan beberapa ahli parlimen BN pada  Istiadat Pembukaan Penggal Kelima Parlimen Ke-13 di Bangunan Parlimen hari ini.-Foto Malaysia Dateline Wan Zahari Wan Salleh.