Malaysia Dateline

Zahid Mat Arip calon TYT Melaka

Bekas Setiausaha Politik Perdana Menteri, Zahid Mat Arip turut menyertai usaha melobi untuk menjadi Yang DiPertua Negeri Melaka apabila tempoh penyandangnya Tun Dr Mohd Khalid Yaakob tamat 4 Jun ini.

Nama cucu Tun Ghafar Baba, bekas Ketua Menteri Melaka dan Timbalan Perdana Menteri itu disebut kerana beliau antara yang berjasa menaikkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sehingga sanggup melawan bosnya Tun Dr Mahathir Mohamad dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Bersatu.

Selain Zahid, turut disebut sebagai calon adalah nama bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Mohd Ali Rustam, Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Rais Yatim dan bekas Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor.

Khalil dikatakan tidak menolak kemungkinan khidmat beliau disambung kembali namun ia terserah kepada Yang Dipertuan Agong dan Perdana Menteri Muhyiddin.

Muhyiddin tiba di Melaka semalam bertemu dengan Khalil dengan disambut oleh Ketua Menteri Datuk Sulaiman Md Ali di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka.

Beliau dipercayai turut berbincang dengan Khalil mengenai jawatan itu.