Malaysia Dateline

Zaid cadang aktivis reformasi sertai Sekretariat PH

Ahli DAP seumur hidup itu berkata, langkah ini diperlukan kerana ramai reformis secara terbuka ujarnya, mengatakan bahawa agenda reformasi akan mati jika Tun Dr Mahathir Mohamad memimpin kerajaan baharu Pakatan Harapan kelak.

Dakwa Zaid kebanyakan mereka tidak mempercayai Dr Mahathir dilantik boleh berfungsi hanya sebagai sebahagian daripada pasukan yang akan memberikan keselesaan kepada Pakatan Harapan.

Justeru beliau mengemukakan perspektif lain untuk dipertimbangkan Pakatan Harapan.

“Ramai di antara kita mahu agenda reformasi berjaya, termasuk saya. Saya juga telah meninggalkan banyak perkara dalam hidup saya kerana saya mahu melihat pembaharuan dan demokrasi di negara ini.

“Saya hanya ingin mengingatkan para reformis bahawa jika kita membiarkan Datuk Seri Najib terus berkuasa, kita tidak akan mempunyai sebarang nilai.

“Sekiranya kita tidak berhenti memfitnah dan meragui Tun Dr Mahathir, kita tidak akan bersatu dan kita akan kehilangan pilihan raya akan datang.

“Apa akan  terjadi dengan  agenda pembaharuan apabila perkara ini berlaku?

“Jika kita tidak dapat memenangi pilihan raya, Najib akan kekal – dan kita telah melihat apa yang Najib lakukan untuk mengekalkan dirinya.

“Beliau telah melantik seorang Ketua Hakim yang baru. Beliau telah berjaya meyakinkan Polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia bahawa dia tidak bersalah terhadap segala kesilapan dalam kes 1MDB, dan Peguam Negara telah membersihkannya dari semua tuduhan terhadapnya.

“Najib berjaya memujuk Umno bahawa DAP adalah “ancaman Cina” kepada orang Melayu, dan jika DAP mengambil alih kuasa masyarakat Melayu lupus,” terangnya dalam tulisan terkini di blognya hari ini.

Justeru Zaid mempersoalkan apakah dikalangan reformis mahu Najib terus berkuasa seperti sebelumnya dan sekali lagi mengunakan kuasanya dalam pilihan raya akan datang?

“Saya ingin membuat perkara mudah bagi semua reformis dan aktivis yang meragui: pergi dan tonton filem yang telah dibuat khas untuk sambutan kemerdekaan.

“Ia bertajuk The Regiment Melayu. Pergilah menonton  dan beritahu saya jika anda masih berfikir Tun Dr Mahathir ancaman kepada rakyat dan negara berbanding Najib.

“Kita tidak akan mendapat apa-apa agenda reformasi jika Najib menang sekali lagi.

“Tidak peduli agenda pembaharuan: seperti yang saya katakan, kita tidak akan mempunyai apa-apa yang berharga untuk dikenang.

“Kita tidak akan mempunyai peluang untuk perubahan kerajaan yang aman jika rakyat kehilangan perjuangan ini. Itulah keadaan yang mengerikan.

“Pembaharuan yang paling besar dan paling perlu  kita dapat harapkan pada masa ini dalam sejarah kita adalah yang paling asas: untuk memiliki peralihan kuasa yang aman tanpa Umno.

“Untuk mempunyai orang Cina dalam kerajaan tanpa MCA dan India dalam kerajaan tanpa MIC.

“Ini adalah perkara asas yang kita perlukan sebelum kita mula membincangkan agenda reformasi secara menyeluruh dan Tun Dr Mahathir dapat membantu kita mendapatkan asas-asas yang lalu.

“Selain itu, ia terpulang kepada para reformis untuk meneruskan tugas membina semula negara.

“Lagipun, Tun Dr Mahathir berusia 92 tahun. Para reformis semuanya jauh lebih muda. Tiada sebab untuk dibayangi olehnya,” tulis beliau.