Malaysia Dateline

Zuraidah Kamaruddin

Zuraidah dakwa Anwar mahu teruskan formula 1-lawan-1

Tanpa menghiraukan bantahan beberapa pemimpin parti dan perisytiharan Pas untuk bertanding di 42 kerusi Dun Selangor termasuk Dun Kajang yang diwakili presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Dun Bukit Antarabangsa yang diwakili timbalan presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali, ketua wanita PKR Zuraidah Kamaruddin masih komited untuk meneruskan rundingan dengan Pas.

Zuraidah yang juga ketua wanita Pakatan Harapan (PH) mendakwa rundingan satu lawan satu telah menjadi formula yang diolah ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam gabungan pembangkang sewaktu siri-siri pilihan raya umum lalu dan ianya terbukti ampuh menentang jentera BN.

“Keadilan telah berusaha keras meneruskan rundingan dengan Pas walaupun parti tersebut tidak menyertai gabungan Pakatan Harapan. Mengelak pertembungan tiga penjuru adalah tidak mustahil dilakukan walaupun mungkin bukan untuk semua kerusi, tetapi sekurang-kurangya cukup bagi menumpaskan BN dan mengambil-alih Putrajaya,” katanya dalam satu kenyataan media semalam.

Kenyataan media itu dikeluarkan setelah ahli parlimen Selayang William Leong mengumumkan meletakkan jawatan sebagai ahli biro politik PKR kerana kecewa dengan sikap parti yang mahu meneruskan rundingan dengan Pas.

Naib presiden PKR Rafizi Ramli dan ahli majlis pimpinan nasional PKR Datuk Johari Abdul pula mahu tarikh akhir (deadline) ditetapkan dalam rundingan dengan Pas.

Zuraidah menambah, Wanita PKR melihat adalah lebih strategik untuk menyertakan Pas dalam blok pembangkang daripada turut menentangnya dalam pilihan raya.

“Walaupun Pas tidak bersama Pakatan Harapan, Keadilan (PKR) mempunyai peranan untuk memastikan pertembungan tiga penjuru dielakkan atas usaha menawan 130 kerusi Parlimen.

“Di kawasan yang mempunyai majoriti pengundi Muslim, pecahan undi hanya bermakna BN akan menang mudah,” katanya yang banyak terpengaruh dengan kajian dibuat Institut Darul Ehsan (IDE), agensi penyelidikan di bawah kerajaan negeri Selangor.

{loadposition myposition}

Menurutnya, walaupun ada ‘segelintir’ rakan-rakan dalam parti dan PH yang mungkin tidak menghargai usaha rundingan itu, manfaat besarnya adalah untuk semua parti dalam gabungan PH sekiranya Pas bersetuju untuk tidak bertembung tiga penjuru.

“Perkara ini bukanlah berkaitan dengan usaha menarik Pas agar bersetuju dengan
ideologi dan polisi bersama Pakatan.

“Keutamaan terbesar rundingan ini sekarang ialah berkaitan dengan angka-angka dan misi memenangi pilihan raya umum kali ini.

“Dengan PRU yang semakin hampir, ahli akar umbi Pas masih jelas bersama dengan pembangkang. Kami optimistik bahawa penyelesaian praktikal adalah segalanya yang kita perlukan kini untuk meningkatkan peluang Pakatan untuk memenangi PRU akan datang,” katanya.

Zuraidah tidak pula mengulas kenyataan timbalan presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa Pas berhasrat untuk menjadi ‘king maker’ dalam politik negara yang merujuk kepada kemungkinan parti itu membentuk kerajaan bersama BN atau PH berdasarkan kerusi yang diperolehi dalam PRU.

Ahli parlimen Ampang itu bertegas bahawa usaha memikat Pas adalah teras kepada strategi terbaik menumbangkan BN.

“Apa yang perlu kita lakukan sekarang adalah mengusahakannya bersama dan menjadikannya satu gerakan bersama.

“Dan yang paling penting, Keadilan perlu mempunyai kepekaan dan kepedulian terhadap situasi di akar umbi  dengan memperkukuhkan jentera pilihan raya dan bersedia mendepani cabaran sebagai barisan hadapan dalam PRU yang akan datang ini,” katanya.